Moord & doodslag gaan nooit verloren: nieuwe Agatha Christie-series op komst

28 februari 2014 09:57 | tv-serie | Door Televizier

De BBC zal een paar goede boeken van Agatha Christie opnieuw verfilmen voor tv, waaronder het beroemde 'En Toen Waren Er Nog Maar'. Prachtig nieuws voor de vele fans, die wel geduld moeten hebben.

Meer dan 100 miljoen stuks zijn er verkocht van And Then There Were None (in het Nederlands: En Toen Waren Er Nog Maar...). Het is verreweg het succesvolste boek van de legendarische Britse schrijfster Agatha Christie en een van de succesvolste boeken allertijden.

Van de BBC krijgt dit moordverhaal nu de vip-behandeling en het belangrijkste plekje in de Kerst-programmering. Dat wil zeggen: Kerst 2015. Want zo lang gaat het duren.

Drie dagen zullen de Britten massaal voor de tv kruipen om te zien hoe tien mensen op een eiland een voor een ten prooi vallen aan een moordenaar. Of toch niet allemaal?

Het boek uit 1939 is zo'n geweldig succes dat het verhaal voor veel kijkers geen geheim meer kan zijn. De foto hierboven is van een van de beste verfilmingen ooit, maar dat was in 1945. Hoog tijd voor een update dus.

Nog een serie: Partners in Crime

Volgend jaar wordt in Engeland gevierd dat Agatha Christie 125 jaar geleden geboren werd. Daarom zal de BBC nog meer boeken verfilmen.

De keuze is niet gevallen op avonturen van Miss Marple of Poirot, maar op boeken met het minder bekende speurneuzenduo Tommy en Tuppence. De nieuwe zesdelige detectiveserie Partners in Crime zal gebaseerd zijn op The Secret Adversary (1922) en N or M? (1941).

"Het is ons doel om Tommy en Tuppence eindelijk hun verdiende plaats te geven, naast Poirot en Miss Marple", zegt de BBC in de Britse krant The Guardian. "Zij horen echt tot het beste werk van Christie."

Het is nog niet bekend wanneer Tommy en Tuppence op de buis te bewonderen zijn.

Agatha Christie is groot succes in Nederland

Hopelijk worden deze nieuwe verfilmingen ook in Nederland uitgezonden op tv. De KRO-NCRV trakteert ons bijna wekelijks op Britse detectives, maar daar zitten zelden tv-versies van Agatha Christie bij.

Toch gek, want haar boeken gaan alleen al in Nederland ongeveer 100.000 keer per jaar over de toonbank. De teller staat nu op ongeveer 20 miljoen stuks in totoaal. Alleen al in ons land.

Misschien dat deze nieuwe tv-verfilmingen het stoffige imago van Agatha Christie weten op te frissen.

De Britse superdetective Sherlock Holmes is tenslotte nog ouder, maar nog altijd een grote inspiratiebron voor flitsende films (die met Robert 'Iron Man' Downey jr.) en series (ElementarySherlock).

Meer over