Netflix geeft kijker extra waarschuwing voor serie 13 Reasons Why

Netflix voegt deze week een nieuwe waarschuwing toe aan de tienerdramaserie 13 Reasons Why. Ook zal de streamingsdienst de boodschap van bestaande waarschuwingen versterken. Netflix reageert hiermee op de kritiek die de serie te verduren krijgt.  

Ouders, scholen en psychogen maken zich zorgen over de verontrustende beelden, die voor tieners met mentale problemen minder geschikt zijn. De serie, die draait om de zelfmoord van hoofdpersoon Hannah Baker, schuwt een zelfmoordscène en beelden van seksueel geweld niet.   

Verbod in Canada

Nu zou je denken dat tieners wel wat gewend zijn, maar sommige Canadese scholen denken daar toch anders over. Deze verbieden hun leerlingen namelijk om de serie te kijken. Een aantal scholen gaat een stapje verder: daar mogen de tieners zelfs niet praten over de serie, ook niet onderling. Een maatregel die gedoemd lijkt te mislukken. 

Verontrustende beelden

Momenteel zien kijkers enkel een waarschuwing voor het begin van de negende, twaalfde en laatste  aflevering. Hierin maakt Netflix de kijkers attent op de schokkende beelden van onder andere seksueel misbruik die in de betreffende aflevering te zien zullen zijn. Vanaf deze week komt de waarschuwing ook al bij aflevering één te staan.   Taboedoorbrekend

Hoewel ouders en psychologen hun bezorgdheid uiten over de effecten van de serie,  zijn de Netflix-kijkers voornamelijk positief. Zo wordt het drama taboedoorbrekend genoemd en vinden mensen het juist goed dat de serie het onderwerp bespreekbaar maakt.    

Cassettebandjes

13 Reasons Why vertelt het verhaal van Hannah Baker en Clay Jensen. Voordat Hannah zelfmoord pleegt, spreekt ze cassettebandjes in waarop ze de dertien ‘oorzaken’ van haar dood noemt. Haar klasgenoot en aanbidder Clay beluistert alle bandjes en ontdekt zo welke personen verantwoordelijk zijn voor haar dood.   

Bekijk hier de trailer van 13 Reasons Why:

Meer over: