Nieuwe serie NOORD ZUID is The Killing in Amsterdam

30 oktober 2014 15:58 | tv-serie | Door Televizier

© KRO-NCRV

De KRO-NCRV heeft met NOORD ZUID een mooie nieuwe politieserie gemaakt die zich gemakkelijk kan meten aan de bewierookte Deense serie The Killing.

NOORD ZUID en The Killing hebben veel gemeen: een vrouwelijke, onverzettelijke hoofdrolspeler, een onheilspellende sfeer en een spectaculaire moord (of is het zelfmoord?).

Ariane Schluter speelt rechercheur Dana van Randwijck (46), die na haar scheiding samen met haar 16-jarige dochter Roos verhuist is van het chique Amsterdam-Zuid naar een volksbuurt in Amsterdam-Noord. Haar ex-man is hertrouwd met Katja Schuurman en dat kan voor geen enkele vrouw een pretje zijn.

Moord?

Ze is ook teamleider van het rechercheteam in Noord waar ze zich een slag in de rondte werkt, en dat is weer niet bevordelijk voor haar eigen (nog niet) bestaande liefdesleven. Maar goed, het gaat voornamlijk om de misdaden in NOORD ZUID.

In de eerste aflevering wordt Dana naar een kade geroepen waar een jong meisje in een witte jurk hangt te bungelen aan een enorme hoofdkraan boven het IJ. Zij is dood, net als haar vriend, die in de hijskraan zit. Een moord-zelfmoord denken Dana en haar collega's in eerste instantie. Maar is dit wel zo?

Paula van der Oest

Die zaak is de rode draad in de serie, in iedere aflevering zitten ook korte zaken. Regisseuse Paula van der Oest kan zich wel vinden in de vergelijking met The Killing, het is een van de series waaruit ze inspiratie opdeed.

„De basis is een geloofwaardig verhaal en personages die allemaal hun eigen verleden en sores hebben. Ik hou van dergelijke stevige series als The Killing, het zijn geen hap-slik-weg afleveringen. Onze hoofdrolspeelster Dana is wel een stuk warmer dan de ontoegankelijke Sarah Lund en ik heb ook gezorgd dat er comedy-elementen inzitten, dus daarin zitten de verschillen.”

Actuele zaken

NOORD ZUID speelt ook in op de actualiteit. In aflevering één wordt een zaak behandeld van een winkelier die een overvaller doodsloeg, en dat doet natuurlijk meteen denken aan het juweliersechtpaar uit Deurne van wie de vrouw dit jaar twee overvallers doodschoot.

Opvallend genoeg bedachten de schrijvers van NOORD ZUID hun verhaal al maanden eerder. „Dat gebeurde ongelooflijk genoeg aan de lopende band. Wij bedachten iets en een paar weken later stond het in de krant. In de serie zit ook een verhaal over een Syrië-ganger. Toen we dat vorig jaar december bedachten, was dat nog helemaal geen schering en inslag.”

Amsterdam

Ook Amsterdam speelt een hoofdrol in NOORD ZUID. De serie laat mooie plaatjes zien van de hoofdstad. Dat NOORD ZUID in Amsterdam zou spelen, was een van de weinige dingen die duidelijk waren toen Paula werd aangetrokken voor het project. „Daar kon ik goed mee leven, ik woon hier en ik hou van Amsterdam.”

Ariane Schluter was ook de ster van de film Lucia de B., ook al geregisseerd door Paula van der Oest.

Meer over