Noortje Herlaar over De Mannen van Dokter Anne

5 december 2016 10:55 | tv-serie | Door Televizier

Op Net 5 begint dinsdag een nieuwe romantische comedyserie met Noortje Herlaar in de hoofdrol: De mannen van dokter Anne. “Ik wilde wel eens iets luchtigs doen.”

Tekst: Vanessa Vunderink

Een week voordat de jonge arts Anne (Noortje Herlaar) gaat trouwen, betrapt ze haar verloofde met een ander in bed. Haar wereld stort in en ze keert terug naar haar ouderlijk huis. Haar vader (Wilbert Gieske) biedt Anne een baan aan in het ziekenhuis waar hij zelf ook werkt, om zich te specialiseren tot ­chirurg. De afdeling wordt geleid door de knappe Mark, een oud-klasgenoot waar ze als jong meisje verliefd op was. Maar dan ontmoet ze ook de sympathieke gynaecoloog Dr. Zwart. Voor wie gaat Anne vallen?

Van de makers van Gooische vrouwen

De mannen van dokter Anne – van de makers van Gooische vrouwen en Divorce – is een luchtige doktersserie met een flinke dosis romantiek en een scheut humor. Na rollen in onder meer Ramses, Moeder, ik wil bij de ­revue, Bloedverwanten en De zaak Menten zien we Noortje Herlaar voor het eerst in een licht komische rol.

Romantische komedie

Voor de 31-jarige actrice was dat een van de redenen om aan de serie mee te doen. “Op de een of andere manier komen er vooral dramaprojecten op mijn pad. Voor de afwisseling is het dan wel eens lekker om iets luchtigs te doen. Als kijker kan ik me af en toe ook heerlijk verliezen in romantische komedies en het leek me leuk om dat nu eens zelf te doen.” Dat gaat haar goed af; Noortje is geknipt voor de rol.

Bridget Jones

Over haar personage zegt ze: “Anne is slim en ambitieus, maar ook een romanticus en een dromer; iemand die op een kinderlijke manier naar de liefde kijkt en fantaseert over hoe ze door een aantrekkelijke man wordt veroverd. Ik denk dat veel jonge vrouwen zich wel in haar herkennen, al is Anne natuurlijk een uitvergroting. Ze lijkt een beetje op Bridget Jones; bijna alles wat ze doet mislukt. Dat is leuk om te zien en te spelen.”

Benja Bruining

Acteurs Benja Bruining en Matteo van der Grijn spelen de mannen die Anne ernstig in verwarring brengen. “We hebben ontzettend veel lol gehad tijdens het draaien. Ik vind Benja een van de grootste mannelijke acteer-talenten van dit moment. Zijn charme combineert hij met een geweldige komische timing. Ook de rol van Matteo is heel erg op zijn plek gevallen. Een boom van een kerel die een uitzonderlijk kwetsbare gynaecoloog speelt. Een geweldig contrast dat nogal wat verwarring en hilariteit teweeg brengt. Het plezier dat wij hadden, zie je volgens mij ook terug. Ik heb met gekrulde mondhoeken naar de afleveringen zitten kijken.”

Medische termen

De opnames waren in een oud-ziekenhuis in Gouda. Om zich de medische termen en handelingen een beetje eigen te maken, bezochten de drie acteurs twee chirurgen van een Amsterdam ziekenhuis. “Zij vertelden ons allerlei technische dingen, zoals waar je precies staat bij een bepaalde medische handeling en hoe je ­instrumenten vasthoudt. En ze lieten ons filmpjes van operaties zien; heel fascinerend.”

Operatie

Ook stond er iedere dag op de set een arts of een coassistent, die hen hielp als ze medische handelingen moesten verrichten. “We zullen absoluut niet de geloofwaardigheidsprijs in de wacht slepen, maar het moest ook niet volledig ­belachelijk worden. Een van de assistenten stelde mij voor om een keer een operatie bij te wonen. In eerste instantie had ik daar wel oren naar. Maar toen zij vertelde dat er in een operatiekamer vaak een BBQ-lucht hangt en dat veel mensen die komen kijken flauwvallen, heb ik daar toch maar vanaf gezien. Toch zou ik het graag eens doen, want ik vind het menselijk lichaam enorm boeiend.”

Bloed

De medische scènes zorgden soms ook voor komische momenten. “Zo moest ik zogenaamd een ­keizersnede verrichten en vervolgens licht ontroerd het pasgeboren baby’tje vasthouden, terwijl dat een ­lelijke pop was. In een andere scène krijg ik door een medische handeling bloedspetters op mijn gezicht. Daarvoor probeerde iemand telkens met een lepel rode smurrie op mijn gezicht te fletsen, maar dat ging steeds mis. Dat soort dingen werkt wel op je lachspieren ja. Als ik erop terugkijk, vond ik dit een van de leukste ­series om in te spelen.” •

De mannen van dokter Anne, vanaf dinsdag 6 december 21.25 • Net 5

Meer over