Olga Zuiderhoek over Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen

13 November 2017 13:26 | tv-serie | Door Televizier

Tussen de senioren in Het geheime dagboek van Hendrik Groen is de montere Eefje een opvallend personage. Actrice Olga Zuiderhoek vertolkt de oudere dame, die duidelijk weet wat ze wil. “Ze gaat goed om met ouder worden.”

Eefje is een krasse bejaarde die goed nagedacht heeft over de dood. Lijkt u op haar?
“Ze komt in een soort gevang met een directrice die zegt wat ze moet doen. Zij pikt dat niet en zoekt uit hoe dat kan. In die zin lijk ik op haar. Zelf ben ik 71 jaar en ik ben nog even eigenwijs als toen ik 16 was. Ik vind dat Eefje goed omgaat met ouder worden. Ze heeft haar euthanasiepapieren klaarliggen, alleen op een plek waar niemand ze kan vinden. Daar kunnen kijkers wat van leren. Ik heb nu een la waar op het randje ‘euthanasie’ staat, zodat mijn zussen en vriendinnen het meteen kunnen vinden. Je moet de dood niet wegduwen, daar wordt-ie alleen maar enger van.”

In de serie hebben de senioren een rebellenclubje met elkaar opgericht. Kent u zoiets uit uw eigen omgeving?
“Ik woon in een appartementencomplex met vriendinnen, die benoemd hebben dat we hier oud kunnen worden. Er is een lift en we kunnen elkaar in de gaten houden, zodat we hopelijk niet naar tehuizen hoeven. Ik vind je een sufferd als je daar op onze leeftijd nog niet over hebt nagedacht.”

Voelde het op de set ook als een gezellige club?
“Een serie opnemen betekent veel wachten, maar we hebben het erg leuk gehad. Zeker met de mensen aan ‘onze tafel’ van het verzorgingstehuis. De meeste mensen hebben eerder al met elkaar gespeeld. Dat heeft niets met vriendjespolitiek te maken. Als je het met elkaar eens bent, kun je artistiek sneller verder komen. Ik heb veel met Kees Hulst (Hendrik Groen, red.) op het toneel gestaan en hij had weer met André van Duin gespeeld. Daar had de regisseur baat bij.”

Het geheime dagboek van hendrik Groen, maandag - NPO 1 • 22.20 uur

Lees ook: André van Duin over zijn rol in Hendrik Groen

Meer over