Onderdrukking in tv-experiment Dictator

18 april 2016 17:00 | tv-serie | Door Televizier

© Wessel de Groot/ BNN

In het nieuwe BNN-programma Dictator worden acht jongeren een week lang opgesloten zonder vrijheid en rechten. Hoe gaan zij hiermee om?

BNN komt in de week van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag met een bijzonder experiment: Dictator. Acht jongeren denken zich op te geven voor een sociaal experiment waarbij een van hen 10.000 euro wint. Wat ze niet weten, is dat ze hiervoor een week lang gevangen zitten in een historische strafkolonie in Veenhuizen.

Identiteit ontnomen

Zodra de deur achter hen dichtvalt, vallen de jongeren ten prooi aan de onzichtbare macht van de Dictator. Hij ontneemt de jongeren stap voor stap hun identiteit. Zo mogen ze niet langer hun eigen kleding dragen en ook hun naam wordt ze ontnomen; in plaats daarvan zijn ze nu een nummer. Als na een week duidelijk wordt wat de ware aard van het experiment is, komt de klap dan ook hard aan.

4 en 5 mei

Het programma is volgens BNN een sociaal experiment dat speciaal wordt uitgezonden in de week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Filosoof Bas Haring en psycholoog Fleur van Maaten leggen uit hoe een dictator zijn volk, en de jongeren, onderwerpt aan zijn regime. 

Dictator wordt van 2 tot en met 6 mei elke avond om 20.30 uur uitgezonden op NPO 3. Bekijk hier alvast de trailer van het heftige BNN-programma Dictator.

Meer over