Ricky Koole over het 2de seizoen van Centraal Medisch Centrum

21 januari 2018 14:35 | tv-serie | Door Televizier

© William Rutten

Na het succes van het eerste seizoen krijgt de RTL 4-ziekenhuisserie Centraal Medisch Centrum een vervolg. Actrice Ricky Koole (45), die directrice Cleo de Waard speelt, vertelt wat we kunnen verwachten. “Dit seizoen wordt een stuk smeuïger.”

CMC begon met de komst van de nieuwe directrice Cleo de Waard (Ricky Koole), die het noodlijdende ziekenhuis weer winstgevend moet maken. Al snel ontdekt ze onregelmatigheden in de boekhouding. Er duiken nepfacturen op, ondertekend met een valse handtekening van haar. Ondertussen verschijnt haar alcoholistische vader na vijftien jaar weer in haar leven én begint ze een geheime relatie met de jonge neuroloog Luuk (Bram van der Heijden). Seizoen 1 eindigt met een cliffhanger: Cleo komt erachter dat het bestuur achter de fraude zit en confronteert bestuurslid Philippe Meertens (Hans Kesting) hiermee. Die stelt haar voor de keuze: naar de politie gaan en ontslagen worden of meedoen met de frauduleuze praktijken en veel geld verdienen.

En… Waar kiest Cleo voor?
“Haha, dat ga ik natuurlijk niet verklappen. Ze krijgt het in ieder geval zwaar te verduren dit seizoen. Door de druk die op haar schouders ligt, wordt ook haar relatie met Luuk flink op de proef gesteld. In algemene zin is dit seizoen een stuk smeuïger.”

Hoe waren de reacties op het eerste seizoen?
“Heel positief. Door de diversiteit aan hoofdrolspelers en gastacteurs die de patiënten spelen, is de serie voor alle leeftijden. Ook met je kinderen kun je er prima naar kijken. Er spelen gevestigde namen als Renee Soutendijk, Susan Visser en Hans Kesting in, maar ook acteurs die een wat jonger publiek aanspreken, zoals Toprak Yalçiner en Lieke van Lexmond. Het is heel leuk als je daarmee een brede doelgroep bereikt. Reacties van artsen en verplegers heb ik zelf niet gehad, maar via via hoorde ik dat ook ziekenhuispersoneel heeft gekeken. Er zal vast kritiek zijn geweest, maar ik heb begrepen dat ze het leuk vonden.”

In hoeverre waren de opnames van dit seizoen anders dan het eerste?
“De serie wordt grotendeels opgenomen in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord, waar een hele verdieping speciaal voor ons is afgehuurd. Behalve dat de set bekend voor ons was en we allemaal wat bedrevener waren, was het niet heel anders. Je hebt toch nieuwe scènes en scripts. In weinig tijd moet je hard werken om iets moois te maken. Dat geeft druk, maar daar zit tegelijkertijd ook de uitdaging in. Verder is het zo dat Robert de Hoog de serie heeft verlaten. In plaats daarvan hebben Robbert van den Bergh en Marius Mensink, die eerder een bijrol hadden, een groter aandeel gekregen.”

Als directrice heb je nauwelijks scènes met de artsen en verpleegkundigen. Jammer?
“Ja en nee. Door mijn rol heb ik steeds met een paar acteurs scènes, meestal dezelfde. Ik heb bijna nooit te maken met gastacteurs die de patiënten spelen, dat is inderdaad wel eens jammer. Aan de andere kant ben ik ook wel blij dat ik al die medische termen niet hoef te zeggen en allerlei ingewikkelde handelingen hoef te doen, want ik zie mijn collega’s daar toch soms mee worstelen. Ook ben ik blij dat ik geen uniform draag. Met mijn kleding breng ik zo wat kleur in de serie. Overigens hadden we dit seizoen één scène waar we praktisch met z’n allen in zaten. Dat smaakte wel naar meer.”

Wat herken je van jezelf in Cleo?
“Cleo moet op meerdere vlakken handelen. Als directrice van een noodlijdend ziekenhuis krijgt ze met allerlei conflicten te maken. Ondertussen heeft ze een geheime relatie en een moeilijke verstandhouding met haar vader. Eigenlijk heeft ze te veel op haar bord, waardoor ze wat introverter wordt. Dat herken ik wel een beetje: als ik te veel op mijn bord heb, keer ik ook een beetje naar binnen.”

Wanneer was je zelf voor het laatst in een ziekenhuis?
“Niet zo lang geleden, toen ik met mijn zoontje naar de oogarts moest. Gelukkig was het niets ernstigs en had hij alleen een brilletje nodig. In de wachtkamer dacht ik wel: wat heerlijk dat ik hier niet regelmatig hoef te komen. Maar ik realiseerde me ook dat het morgen zomaar anders kan zijn.”

Centraal Medisch Centrum, zondag - 22.00 uur • RTL 4

Meer over