Rosa Reuten over Hendrik Groen

22 november 2017 13:36 | tv-serie | Door Televizier

© Elmer van der Marel

De directrice in Het geheime dagboek van Hendrik Groen is niet zo populair onder de bewoners van het verzorgingshuis. Aan Rosa Reuten de taak om deze vileine vrouw neer te zetten.

Directrice Stelwagen is een pittige tante. Hoe heb je je ingeleefd?
“Toen ik het boek las waarop de serie is gebaseerd, stelde ik me een stevige, valse vrouw van 58 jaar voor. En ik ben klein, pinnig en begin veertig. Daarom was ik verbaasd dat ik de rol kreeg. Ik dacht: hoe ziet de regisseur dat voor zich? Het was even zoeken. Ik besloot langs de afgrond van vriendelijkheid en verderf te scheren. Ze houdt zich voortdurend vast aan de regelgeving. De teksten waren fantastisch, dus dat hielp ook. Ik moest wel flink aan de bak, want Stelwagen houdt lange monologen.”

Wat vind je van het resultaat?
“Het is een ontroerende serie geworden. Ik was benieuwd hoe de voice-over van Hendrik Groen zou werken, maar die verveelt me niet. Omdat Kees Hulst, die Hendrik speelt, zo rustig vertelt, krijg je lucht in de afleveringen. De beelden van het verzorgingshuis, met de treurigheid en de kleine lolletjes, maken het verhaal menselijk. Het is echt een tragikomedie. André van Duin (Evert, red.) is bijvoorbeeld niet gewend zo klein te spelen, maar je voelt zijn timing en de kracht van komedie. Heel knap vind ik dat.”

Zie jij jezelf later in het bejaardenhuis?
“In een krant las ik laatst over een bejaardenhuis dat bijna leeg stond en bewoond werd door studenten. In het artikel stond dat we ons over veertig jaar misschien niet meer kunnen voorstellen dat we ooit bejaarden bij elkaar in een huis stopten. Dus ik heb geen idee hoe dat later zal zijn. Misschien krijgen we dan veel meer gemengde woonvormen. We worden ook steeds ouder met z’n allen, dus er zal vast iets veranderen op dat vlak.”

Het geheime dagboek van hendrik Groen - maandag | NPO 1 • 22.20 uur

Meer over