Kijkje in conflictgebieden

Sahil portretteert vluchtelingen en achterblijvers in nieuwe serie 'Fight or Flight'

17 maart 2023 10:04 | tv-serie | Door Tessa Kok

© BNNVARA
Presentator Sahil Amar Aïssa komt binnenkort met de nieuwe serie 'Fight or Flight' op televisie. In dit programma portretteert Sahil iedere uitzending twee mensen die zijn opgegroeid in hetzelfde conflictgebied.

Hoe is het voor hen om daarin op te groeien en wat doe je als je het voor het dilemma 'vechten' of vluchten komt te staan?

Veel conflicten over de hele wereld

De één vluchtte naar Nederland om een nieuwe toekomst proberen op te bouwen, de ander bleef achter om te strijden voor een beter bestaan. In de nieuwe BNNVARA-serie onderzoekt oud WIDM-kandidaat Sahil hoe anders hun levens zijn gelopen na dit cruciale besluit en hoe het ze inmiddels vergaat.

Kijkers zien in de serie welke impact deze ingrijpende keuzes heeft. De presentator reist af naar onder andere Armenië, Colombia en Gaza om daar gevluchten en achterbleven personen op te zoeken. 

Hij probeert erachter te komen hoe het is om alles achter te laten voor een betere toekomst en hoe het voelt wanneer je dierbaren naar het buitenland vertrekken, terwijl er iemand anders is die achterblijft in het conflictgebied. Over het maken van het programma zegt de presentator het volgende: 

"Ik heb dit programma bedacht uit de frustratie dat er zo veel onbegrip en onwetendheid heerst over vluchtelingen. Het menselijke verhaal ontbreekt in het debat. Of je nu politiek-, sociaal-, economisch- of oorlogsvluchteling bent, je hebt het recht om je verhaal te doen. Want nu doen politici, journalisten en columnisten dat voor hen. Terwijl je het fenomeen van vluchten pas écht goed begrijpt als je het persoonlijk maakt. Daarom is 'Fight or Flight’ het belangrijkste programma dat ik tot nu toe heb gemaakt."

Eerste aflevering

De eerste aflevering van de nieuwe serie draait om het verhaal van Aelaf, Ashraf en hun neefje Azeez. Aelaf en Ashraf waren nog kinderen toen ze met hun moeder uit hun geboortestad Mosul in Irak moesten vluchten voor IS. Hun neefje bleef het grootste deel van de bezetting achter in Mosul.

Sahil reist samen met Aelaf en Ashraf voor het eerst sinds acht jaar terug naar Mosul om te herenigen met hun neefje Azeez. Dat leidt tot een emotioneel weerzien. Daarnaast kijken ze naar wat ze nog herkennen in de stad waar ze zijn geboren en hoe het leven veranderd is sinds zij weg zijn gegaan. 

 ‘Fight or Flight’ is vanaf 28 maart iedere dinsdag om 22:00 uur te bewonderen bij BNNVARA op NPO 3.

Meer over