Serie: Penny Dreadful - seizoen 1 (4 sterren)

7 oktober 2014 17:24 | tv-serie | Door Televizier

Penny Dreadful heeft meer te bieden dan bloed, monsters en schrikmomenten. De horrorserie is ook mooi gemaakt, goed geschreven en sterk geacteerd.

Het verhaal van Penny Dreadful speelt in Londen aan het einde van de 19de eeuw. Een heer van stand zet alles op alles om zijn dochter uit de klauwen van een bloeddorstige vampier te redden. Aan zijn zijde een medium dat af en toe bezeten wordt door een demon en een zwijgzame rechterhand uit donker Afrika.

Daarnaast huurt hij een alcoholistische pistoolheld uit Amerika in en maakt hij gebruik van de diensten van een jonge arts met een obsessie voor lijken. Samen gaan ze op jacht naar een Dracula-achtige vampier met wortels in het oude Egypte.

Van Dr. Frankenstein tot Dorian Gray

Penny Dreadful bewijst dat het ‘gouden tijdperk’ van de tv-serie nog lang niet voorbij is. De serie wijkt af van de platgetreden paden en geeft het horrorgenre een nieuwe draai.

Bekende personages uit beroemde verhalen komen bij elkaar en krijgen stuk voor stuk een nieuwe lading. Dracula, de wolfman, Dr. Frankenstein, dandy Dorian Gray… Liefhebbers kunnen hun lol op en zullen meer klassieke personages herkennen.

John Logan

Schrijver en bedenker John Logan heeft Penny Dreadful slim in elkaar gezet. Stap voor stap onthuld hij de achtergronden van zijn personages. Op die manier houdt hij de aandacht goed vast tussen de bloedstollende momenten.

Hier en daar blijven er wel vragen onbeantwoord, maar Logan heeft al beloofd dat goed te maken in seizoen 2 van Penny Dreadful.

De cast onder aanvoering van Timothy Dalton (voormalig James Bond), Eva Green (voormalig Bond-girl) en Josh Hartnett (beschouw dit maar als zijn comeback) maakt dankbaar gebruik van het sterke scenario waarin ze om de beurt de ruimte krijgen om te laten zien wat ze kunnen.

Schets van het Victoriaanse Londen

Londen aan het eind van de 19de eeuw ziet er prachtig uit, compleet met de donkere straten en stegen waarin Jack the Ripper zijn slachtoffers zoekt. De titel van de serie verwijst naar de goedkoop pulpblaadjes uit die tijd die vol stonden met sensatiebeluste verhalen.

Mooi is ook de schets van het historische moment waarop de wetenschap, de industrialisatie en allerlei nieuwerwetse uitvindingen de moderne tijd inluiden. Als een soort figuranten zie je ze her en der bijna terloops voorbij komen, waaronder de fotografie, de telegraaf en de eerste versie van de platenspeler. Feit en fictie lopen vloeiend in elkaar over.

James Bond-connectie

Schrijver en bedenker John Logan is niet de eerste de beste. Hij verdiende al Oscarnominaties met zijn scenario’s voor Gladiator, The Aviator en HugoProducent is Sam Mendes, die met American Beauty al een Oscar won. Op dit moment werkt hij vooral aan James Bond-films, waaronder SkyfallEn inderdaad, die laatste is mede geschreven door John Logan.

Credits

VS/GB 2014. Regie: John Logan. Cast: Timothy Dalton, Eva Green, Josh Hartnett, Billie Piper, Rory Kinnear e.a.

Episodes

Seizoen 1 bestaat uit 8 afleveringen

Aantal sterren

4 van de 5

Meer over