Serie: The Leftovers seizoen 1 - 4 sterren

21 oktober 2014 15:35 | tv-serie | Door Televizier

De serie The Leftovers laat je achter met een onbehaaglijk gevoel en dat is soms best lekker. En waar de serie over gaat? Ach, dat is van minder belang.

Stel je voor: op een dag verdwijnt 2% van de wereldbevolking spoorloos van de aarde. Dan blijft er nog 98% over, zou je zeggen. Niets aan het handje. Maar in de praktijk is 2% best veel. Halve gezinnen zijn weg, pasgeboren baby's, liefhebbende echtgenoten en gezellige opa's en oma's. Ook beroemdheden worden niet gespaard. Jennifer Lopez is foetsie, net als de Paus in Rome en Salman Rushdie.

Apocalpse

The Leftovers gaat -zoals de titel al een beetje verraadt- over de overblijvers, en die hebben het er vanzelfsprekend niet makkelijk mee. Het verhaal speelt zich af in een buitenwijk van New York en daar voelt het alsof de Apocalypse langs is geweest. Mensen zijn somber, worstelen met het verlies van hun geliefden, willen weten waar ze gebleven zijn en of ze misschien weer terugkomen. 

Sekte

Kevin Garvey (Justin Theroux)  is de lokale politiechef en hij rouwt om zijn vrouw Laurie (Amy Brennan). Niet dat zij verdwenen is, nee, Laurie heeft zich aangesloten bij een sekte, de Guilty Remnant. Een vreemde groep die zich in het wit kleedt, kettingrookt en niet spreekt. En waar Liv Tyler ook bij zit.

Kevin is een getroubleerde man die zijn uiterste best doet om de rust in zijn stadje en in zijn brein te bewaren. Maar het wordt hem niet gemakkelijk gemakt. Zoon Tom is vertrokken en vereert een goeroe-achtige type genaamd Wayne, tienderdochter Jill is helemaal van het padje af.

Wilde honden

En dan hebben we het nog niet over de wilde honden gehad die sinds de fatale dag overal rondlopen. Of over priester Matt die de hele tijd in elkaar geslagen wordt. Of over de vader van Matt, die in een gesticht zit. Of over Nora, die haar 2 kinderen en echtgenoot is kwijtgeraakt. Ja, er gebeurt een boel in The Leftovers en niet veel goeds.

Raadsel

The Leftovers is op vele fronten een raadsel. Zitten we naar een gek worden Kevin te kijken of is alles wat hij ziet echt? De serie laat in ieder geval op een indrukwekkende manier zien hoe mensen lijden onder verdriet. En de serie voelt nieuw, zoiets zagen we nog niet eerder.

Negatieve punten zijn er ook, de grote hoeveelheid personages bijvoorbeeld. Misschien is het een idee om, bij een eventuele volgende ronde, een aantal van hen te laten verdwijnen. Die kans krijgen de makers in ieder geval wel, een tweede seizoen The Leftovers is inmiddels besteld.

Credits

VS 2014. Regie: Peter Berg. Cast: Justin Theroux, Amy Brenneman, Christopher Eccleston, Carrie Coon e.a.

Episodes

Seizoen 1 bestaat uit 10 afleveringen

Aantal sterren

4 van de 5

Meer over