Sigrid ten Napel over 5 seizoenen Penoza

24 september 2017 13:25 | tv-serie | Door Televizier

© Pief Weyman/KRO-NCRV

Tijdens de opnames van Penoza groeide Sigrid ten Napel (24) op. Haar personage Natalie ging van pubermeisje naar jonge moeder. Hoe kijkt de actrice terug op de vijf seizoenen?

In dit laatste seizoen van Penoza is Natalie moeder, maar ze heeft geen goede band met haar dochter. Hoe komt dat?

“Dat heeft deels te maken met de situatie van haar moeder Carmen. Ondanks alle beloftes is de drugshandel nog niet aan het afnemen. Daarbij is Natalies zelfbeeld niet al te positief. Haar man Storm gaat het ouderschap wel natuurlijk af. Dat vindt ze confronterend en ze schrijft zichzelf daarom af als geschikte moeder. Maar als je dat gelooft, gaat je kind dat ook voelen en krijg je de verstandhouding die Natalie in de eerste afleveringen heeft met haar dochter. Er zit gelukkig wel ontwikkeling in. Er komt een ommekeer en dan wordt ze een echte moeder en een sterke vrouw.”

Toen Penoza begon was je 16. Jij bent eigenlijk net als Natalie opgegroeid in de serie.

“Ja, dat is echt waar. Het is heel uniek dat ik zo jong de mogelijkheid heb gekregen om door te groeien in een rol. Het was een plezierige speelvijver. Destijds was ik een pubermeisje. De opnameperiodes gaven me inkijkjes in andere werelden: mijn eerste keer Amsterdam, mijn eerste keer uit en voor het eerst samenwerken met mensen die jaren ouder waren, maar mij als gelijke behandelden.”

Hoe was het werken tussen volwassenen?

“De eerste vier seizoenen werden geregisseerd door ­Diederik van Rooijen. Op school was ik veilig, maar dit kwam echt op tv. Maar dan was hij er om te zeggen: ‘Als je echt uit de bocht vliegt, dan zeg ik het wel.’ Dat gaf me vertrouwen in mezelf en in het vak.”

Wat heeft de serie jou persoonlijk gebracht?

“Door Penoza gaat het balletje makkelijker rollen. De titel staat voor loepzuivere kwaliteit. Ik heb het geluk gehad dat deze serie het startpunt mocht zijn van mijn carrière. Ik had niet anders willen beginnen. Natuurlijk gaat die naam aan je kleven, maar je bouwt zo wel een cv op.”

Wat voor reacties kreeg je van kijkers?

“Mensen zeiden: ik kijk nooit Nederlandse series, maar wel naar Penoza. Dat is het mooiste compliment dat ze konden maken. Als je zulke reacties teweeg kunt brengen, dan heb je de mensen toch iets moois gegeven. Als acteur haal ik mijn ­adrenaline uit het spelen, maar die onwaar­schijnlijke lof steek ik in mijn zak.”

Penoza zondag 20.25 • NPO 3

Meer over