Start van de rauwe politieserie Smeris: 'Zoiets is hier nog nooit gemaakt'

17 maart 2014 14:55 | tv-serie | Door Televizier

In de nieuwe politieserie Smeris binden Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven de strijd aan met de keiharde onderwereld van Tilburg. "Zo'n politieserie is hier nog nooit gemaakt.

We kennen ze vooral als grappenmakers en lichtvoetig zangduo, maar vanaf vanavond zijn Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven te zien in de rauwe politieserie Smeris.

Het verhaal speelt in Tilburg, tegen de achtergrond van de hennepteelt. Dat lijkt uit het realiteit gegrepen, want onlangs werd bekend dat de drugsteelt een van de grootste 'werkgevers' van de Brabantse stad is.

Rauwe politieserie

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven willen met Smeris een beetje een Tatort-achtige serie maken; rauw en recht voor z'n raap. 

Van Koningsbrugge liet zich lichtelijk inspireren door Schimanski, de speurneus van Tatort, een "beetje een cowboy-achtige agent die het niet te nauw neemt met de regels." 

"In Tatort is het allemaal wat rauwer, meer aan de zelfkant van de samenleving.", vult Dennis van de Ven zijn 'partner in crime' aan. "De combinatie met het robuuste decor van Tilburg leek ons een mooie invulling van een politieserie die in Nederland nog niet gemaakt is."

Politieduo tegen wil en dank

Het komsiche duo werkt graag met elkaar samen, in Smeris spelen ze dat ze dat juist niet willen. Van Koningsbrugge is Theo Kamp, een rauwdouwer met een klein hartje en zijn eigen regels. Van de Ven is Willem Niessen, die precies het tegenovergestelde is. Voor hem zijn de regeltjes heilig.

In de eerste aflevering worden ze verplicht om met elkaar samen te werken. Ze beginnen met het oprollen van hennepplantages, uiteindelijk trekken ze ten strijde tegen zware Brabantse crimineel, gespeeld door Patrick Stoof. 


Meer over