Tygo Gernandt over agent Ken in Dokter Tinus

10 Oktober 2016 14:45 | tv-serie | Door Televizier

© SBS / Elvin

Ja, Tygo Gernandt weet zelf ook wel dat zijn personage in ‘Dokter Tinus’, politieagent Ken, nogal naïef is. Maar ‘dat maakt de rol extra bijzonder om te spelen’.

Het liefdesleven van agent Ken was een terugkerend thema in de eerste vier seizoenen. Ken heeft een goedwillend karakter, maar in de liefde gaat het ­alsmaar mis. Hoe kan dat nou?

“Ken is altijd verliefd geweest op de dokter, maar dokter Tinus niet op hem. Ken weet niet wat hij met zijn seksualiteit moet doen. Maar hij wordt elk ­seizoen weer verliefd op een ander, en ook dit seizoen is het weer raak: hij heeft zijn oog laten vallen op Harry’s oppas Jantien. Als je ziet hoe dat gebeurt, vraag je je wel af hoe iemand zo kan zijn...”

Dat is inderdaad kenmerkend voor Ken: hij is anders dan anderen. Hoe zou je hem zelf typeren?

“Ken is zo’n domme en naïeve jongen, echt een totale wacko. Die knul is net een kleine ADHD’er van vier jaar oud die niet weet wat hij met zichzelf moet doet. Dat is waanzinnig om te spelen.”

Alle personages in Dokter Tinus zijn natuurlijk wat uitvergroot, ben je niet bang dat jouw rol in té karikaturaal wordt?

“Dat is weleens gebeurd bij Nederlandse series - waarvan ik overigens geen namen ga noemen. Maar bij Dokter Tinus houden de regisseurs ons ­aardig in het gareel. Ken is, naarmate de serie vorderde, wel iets meer een karikatuur geworden, maar niet te veel, in mijn optiek. Ik denk zelfs dat we als groep acteurs alsmaar beter worden.”

Je hebt eerder al eens aangegeven dat jouw karakter in Dokter Tinus lijnrecht tegenover dat van je personage Ken staat. Is dat juist leuk om te spelen?

“Ik vind deze rol daarom juist extra bijzonder. Er zijn niet veel acteurs die zoiets mogen doen; meestal word je gecast voor een personage waarop je lijkt. Dat heb ik in het verleden ook meegemaakt, maar gelukkig ben ik op een punt gekomen dat ik ook voor rollen als deze wordt gevraagd.”

Ken kan het deze week redelijk rustig aan doen; Harry, de zoon van Martinus en Lisa, staat in deze aflevering in het middelpunt van de belangstelling, omdat hij één jaar is geworden. Dit heuglijke feit brengt zijn ouders helaas niet dichter bij elkaar: Lisa komt een oude vlam tegen en hun liefde bloeit op.

Dokter Tinus serie 20.30 ● SBS 6

Meer over