Vijf Nederlandse series die we willen terugzien

18 mei 2017 13:56 | tv-serie | Door Televizier

© RTL

Nu gisteren bekend werd dat Roseanne definitief terugkomt, hopen we dat sommige Nederlandse series ook een nieuw leven krijgen. Voor een nieuw seizoen van deze vijf series zouden wij in ieder geval thuisblijven. 

1. Divorce
Divorce is pas een jaar van de buis, maar we missen de vriendschap tussen de charmante Boudewijn (Jeroen Spitzenberger), de neurotische David (Dirk Zeelenberg) en de ietwat simpele Joris (Waldemar Torenstra) nog steeds. Na de laatste aflevering van Divorce bleven kijkers met één cruciale vraag achter: van wie is poetsvrouw Bibi zwanger? Boudewijn, David of Joris? Veel fans waren verontwaardigd over het open einde en smeekten om een vervolg. Maar wij willen net zo goed weten wie de vader is van Bibi’s kind. En misschien nog wel belangrijker: hoe reageren de vrouwen op het nieuws? Wordt Joyce hysterisch? Stuurt Sophie Boudewijn weer de laan uit? De plannen over een film blijven helaas vaag, dus we kunnen nu alleen nog maar hard duimen om een vervolg. 

Wanneer?
De vier seizoenen van Divorce waren van 2012 tot 2016 te zien bij RTL 4. Elke zondag zagen 2 miljoen kijkers hoe David stapelgek werd van zijn hysterische ex-vrouw Tamar (Carly Wijs), Boudewijn terugverlangt naar Sophie (Chantal Janzen) en Joris probeert om te gaan met de prettig gestoorde Joyce (Katja Herbers).  

2. Baantjer
De Baantjer-formule is bij velen bekend: er wordt een lijk gevonden, de Cock ‘met C-O-C-K’ (Piet Römer) en zijn partner Vledder (Victor Reinier) gaan op onderzoek uit en ten slotte ontdekt de Cock in zijn stamcafé wie de moord op zijn geweten heeft. Eind goed, al goed. Na twaalf seizoenen Baantjer krijgen we nog steeds kippenvel van de begintune. En wat zouden we graag nog een keer zien hoe de Cock in een perfecte worp zijn hoedje op de kapstok gooit. Bovendien zijn er nog genoeg moorden op te lossen. Veel BN’ers zullen vast en zeker te porren zijn voor de geliefde rol van lijk. Helaas moeten we het dan wel zonder Piet Römer doen, want de acteur overleed in 2012.

Wanneer?
Baantjer was van 1995 tot 2006 te zien bij RTL 4 en is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks. Het is misschien wel de populairste politieserie van de Nederlandse tv.

3. Flodder
Wie kent ma Flodder en haar kinderen niet? De familie Flodder woonde in de fictieve wijk Zonnedael en was allesbehalve netjes, tot grote ergernis van de bekakte buurtbewoners. De vette haren en de rubberen laarzen van ma Flodder (Nelly Frijda) staan nog steeds op ons netvlies gebrand. De laatste aflevering van Flodder dateert alweer uit 1998, dus het is haast tijd voor een nieuw seizoen. We willen wel eens zien hoe ma Flodder op haar tachtigste het huishouden runt en of Johnnie – met grijze kuif? – nog steeds zo’n macho is. De makers moeten dan wel op zoek naar een nieuwe acteur. In de serie werd de stoere Johnnie vertolkt door Coen van Vrijberghe de Coningh, maar de acteur overleed in 1997, drie dagen na de laatste opnames.

Wanneer?
De vijf seizoenen van Flodder werden van 1993 tot 1998 uitgezonden door Veronica. Leuk voor de fans: alle afleveringen staan volledig op YouTube.

4. Oppassen!!!
Oppassen!!! was van 1991 tot 2003 te zien en is de langstlopende comedyserie van de Nederlandse tv. Elke aflevering draaide om het leven van de familie Bol-Buys. Moeder Simone en vader Victor waren druk aan het werk, opa Bol (Ben Huisman) en opa Buys (Coen Flink) pasten op de kleinkinderen Rik en Anna (Annette Barlo). Huisvriend Harry kwam vaak langs en begroette de opa’s altijd met ‘Hallo, hier is Harry!’. Op z’n plat Rotterdams uiteraard. En de onvergetelijke ‘Tering hé!’ kennen we natuuurlijk ook. Oppassen!!! was erg populair op de zaterdagavond en wij weten wel waarom. Twintig minuten ontspannen naar twee olijke opa’s en hun familie kijken: in een drukke tijd als deze pleiten we ervoor. Ben Huisman is de enige ‘opa’ die nog leeft. We zijn benieuwd hoe het opa Bol en zijn (achterklein)kinderen vergaat. Past hij nog steeds op, nu hij halverwege de 80 is?

Wanneer?
Oppassen!!! 
was te zien op Nederland 1 en 3. In 1996 won de serie een Gouden Televizier-Ring. Alle afleveringen zijn volledig op YouTube te vinden.  

5. Westenwind
In Westenwind zagen we de ellenlange vete tussen de families Noordermeer en De Graaf. Beide families waren eigenaar van een scheepswerf in de Rotterdamse haven en probeerden elkaar te dwarsbomen. Door de dramaserie werd Daan Schuurmans echt bekend bij het grote publiek. De piepjonge acteur speelde de ultieme slechterik Anton Noordermeer en veroverde al snel menig vrouwenhart met zijn blonde lokken. Maar helaas voor zijn aanbidders kreeg hij een relatie met Jennifer Hoffmann, die hij op de set leerde kennen. In de laatste aflevering van Westenwind zien we hoe de werf van de familie Noordermeer ten onder gaat en Werf De Graaf stand houdt. Wat ons betreft genoeg reden voor een nieuwe portie familieruzie.

Wanneer?
Westenwind
werd van 1999 tot 2003 uitgezonden op RTL 4. In 2000 werd de serie bekroond met een Gouden Televizier-Ring.

Meer over