Vindt Lady Mary nieuw geluk in Downton Abbey?

28 november 2015 12:10 | tv-serie | Door Televizier

© NBC

Aan dramatiek en romantiek geen gebrek in het zesde en laatste seizoen van Downton Abbey. Hoofdrolspeelster Michelle Dockery (33), alias Lady Mary Crawley, over de emotionele laatste draaidagen en Mary’s liefdesleven.

Toen de opnamen van Downton Abbey in 2009 begonnen, kon Michelle Dockery nog ongestoord over straat lopen. Als actrice probeerde zij door te breken in kleine theater­producties. Door haar hoofdrol in het kostuumdrama groeide ze uit tot een wereldster. "Het is niet te bevatten hoe groot Downton Abbey is geworden," zegt Michelle. "Ik weet nog dat ik voor het eerst werd ­herkend als Lady Mary in een café in Greenwich Village in Manhattan. Ongelooflijk en erg onwerkelijk, net als het briefje van Michelle Obama dat ingelijst op het productiekantoor hangt: ‘I love your show!’"

Emotioneel afscheid

Maar aan alles komt een eind, ook aan de verwikkelingen op het landgoed rond de rijke Crawleys en het personeel in de jaren 20 van de vorige eeuw. Michelle hield het niet droog toen in juli de laatste scènes op Highclere Castle in Hampshire werden opgenomen. "Het was erg emotioneel," ­vertelt ze. "Na onze laatste gezamenlijke scène zijn Laura Carmichael (Lady Edith) en ik hand in hand door het huis gelopen. In elke kamer die we binnenkwamen, moesten we huilen. Het was alsof we afscheid namen van ons ­ouderlijk huis." 

Hangertjes en theekopjes

Een maand later zaten ook de binnenopnames erop. "Het sneed echt door mijn ziel toen de regisseur voor de laatste keer ‘cut’ riep. Er viel een doodse stilte totdat Jim Carter, die ­butler Carson speelt, het woord nam. Hij wilde ons bedanken, maar de woorden bleven steken in zijn keel, zo erg moest hij huilen. Toen werd het iedereen teveel." Phyllis Logan (Mrs. Hughes) gaf haar collega’s als afscheidscadeau een hangertje met de tekst: ‘Downton Abbey Survivor 2010-2015, liefs Mrs. Hughes’. Michelle had thee­kopjes laten maken met een foto van Violet Crawley en haar gevleugelde uitsmijter: ‘Put that in your pipe and smoke it’.

Boezemvriendinnen

Wat gaat de actrice het meest missen? "Mijn lievelingsjurk! Ik zou ’m graag meenemen, maar hij gaat naar het Downton Abbey Museum. En terecht, die jurk is zo mooi en duur. Het zou misdadig zijn om ’m in de kast te laten hangen. Maar zonder gekheid: ik ga vooral de kameraadschap missen, met name van Laura Carmichael. Gelukkig wonen we in Noord-Londen bij elkaar in de buurt. We spreken vaak af in een koffietent of een pub om bij te kletsen." 

Huwelijkskandidaat

Wat voor Michelle een weet is, maar voor de Nederlandse kijkers een vraag: vindt Lady Mary, weduwe sinds de tragische dood van haar man ­Matthew, op de valreep nieuw geluk? In de aflevering van deze week wijst ze een goede huwelijkskandidaat, Henry Talbot (Matthew Goode), de deur. "Maar dat zegt niet alles", laat ze met een geheimzinnig lachje doorschemeren. "Henry is raceautocoureur. Ze is bang dat de geschiedenis zich herhaalt en dat hij, net als haar man, verongelukt. ­Misschien krijgt hij nog wel een herkansing, want ze kan hem niet uit haar hoofd zetten."

Filmplannen

Hoe het ook afloopt: na de achtste aflevering van seizoen 6 en de allerlaatste kerstspecial sluit Downton Abbey zijn deuren. Zwaaien ze binnenkort weer open? Schrijver Julian Fellowes schijnt te broeden op een Downton Abbey-film. "Ik weet niet of dat zo’n goed idee is", zegt Michelle. "Een Downton-film werkt alleen als iedereen meedoet. Het zou wel bijzonder zijn. Ik vond de eerste Sex and the City-film ook zo leuk. In mijn beste Carrie Bradshaw-outfit zat ik met vriendinnen in de bioscoop. Ik zie wel. Ik heb net de film The Sense of an Ending opgenomen. Dus als ik straks een belletje krijg van Julian Fellowes, maakt mijn hart zeker een sprongetje."

Bronnen: Radio Times, The Telegraph

Downton Abbey is zaterdag om 20.20 uur te zien op NPO 2.

Lees ook:
Maggie Smith heeft geen enkele aflevering van Downton Abbey gezien

Meer over