Vrouw aan het roer in Star Trek: Discovery

11 augustus 2016 10:54 | tv-serie | Door Televizier

© NBC

Star Trek: Discovery lapt alle Trek-regels aan haar laars. In de nieuwe serie staat niet de captain centraal, maar een van de officieren en dat wordt ook nog eens een getinte vrouw.

Maker Bryan Fuller vertelde dat de dame in kwestie nog niet gecast is maar dat hij al weet hoe haar karakter in elkaar zit: „Ze is op een reis waarin ze leert om te gaan met anderen in de melkweg. Als ze iets wil begrijpen dat buitenaards is, moet ze eerst zichzelf begrijpen.”

Captain Janeway

Het is niet voor het eerst dat de hoofdrol van een Star trek serie door een vrouw gespeeld wordt. In 1995 stond Kate Mulgrew, nu bekend als Red in Orange is the new black, aan het roer in Star trek: Voyager. Maar waar Mulgrew de leiding had als captain Kathryn Janeway, is het tot nu toe naamloze personage in Discovery gewoon onderdeel van de bemanning.

Homo

Daarnaast krijgt de nieuwe serie, die vanaf volgend jaar op Netflix te zien is, ook een homo-personage. Discovery wil daarmee nog eens extra de boodschap van tolerantie en acceptatie benadrukken die Star Trek bedenker Gene Roddenberry vijftig jaar geleden voor ogen had.

Prequel

Discovery speelt zich 10 jaar af voor de legendarische avonturen van Kirk en Spock. Het is daarmee de tweede Star Trek prequel serie. Van 2001 tot 2005 was in de matig ontvangen Star Trek Enterprise reeks te zien hoe de mensheid 80 jaar voor de oorspronkelijke serie de ruimte verkende. Discovery vult dat gat in de geschiedenis verder in, met lichte en donkere verhaallijnen die door het hele seizoen lopen en niet binnen 1 aflevering zijn afgehandeld, zoals in vorige series gebruikelijk was.

Star trek: Discovery is vanaf januari 2017 te zien op Netflix.

Meer over