Zelfmoord in soap schokt Vlaanderen

30 juni 2015 15:37 | tv-serie | Door Televizier

© Screenshot Een/Thuis

In België heeft de cliffhanger van de populaire soap Thuis tot ophef geleid. Eén van de personages pleegde zelfmoord en dat kwam behoorlijk hard aan.

In de laatste aflevering van de langlopende VRT-soap was te zien hoe Luc Bomans (gespeeld door Marc Willems) een einde aan zijn leven maakte.

Kopieergedrag

Het personage Luc Bomans had zoveel tegenslagen te verwerken gekregen dat hij het niet meer zag zitten. Weloverwogen knoopte hij een strop om zijn nek om vervolgens op een stoel te stappen en te springen. De zelfmoordpoging werd door 1.3 miljoen Belgen gezien. Een dag na de uitzending hekelde het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie de wijze waarop de zelfdoding werd getoond. Onderzoek zou hebben aangetoond dat mensen die spelen met de gedachte de hand aan zichzelf te slaan door dergelijke beelden kopieergedrag kunnen vertonen. 

Zelfmoordlijn

De makers van Thuis hadden al voorzien dat de verhaallijn heftige reacties op zou wekken, daarom werd het nummer van de nationale zelfmoordhulplijn in beeld getoond. De dienst kreeg maar liefst zeven keer meer telefoontjes dan normaal. Volgens Thuis-producent Wim Janssen juist een teken dat de serie zijn werk gedaan heeft: "De kijkers hebben duidelijk meegeleefd en de bewuste scène kwam best hard aan, maar zelfmoord is een maatschappelijk thema dat we niet uit de weg willen gaan."

Meer over