Hints en aanwijzingen

Zo had je kunnen weten dat Jurre Geluk de Mol van 2023 was

11 maart 2023 21:58 | tv-serie | Door Judith Regeling

© NLZiet
Na 10 zinderende weken is dan eindelijk het hoge woord eruit: Jurre Geluk is de Mol van Wie Is de Mol? 2023. Benieuwd hoe hij zoveel geld uit de pot heeft weten te houden? Wij nemen de beste molacties met je door.

De presentator deed er de afgelopen weken alles aan om de pot zo laag mogelijk te houden.

Lees ook: Dit zijn de Mol, de winnaar en de verliezer van Wie Is de Mol? 2023 

De badeend

Laten we beginnen met het belangrijkste van dit Wie Is de Mol?-seizoen: de badeend. Waarom is dit nu een hint naar Jurre Geluk? De Mol verklaart het zelf als volgt: "Ik hoor het al mijn hele leven: Guus Geluk. Dat is een personage uit de Donald Duck-strips en geel is de kleur van geluk", aldus Jurre. "In aflevering vijf en negen draag ik een shirt met een eendje erop. Dus als iemand in het vervolg 'Geluk' zegt, denk jij in het vervolg vast nog maar aan één ding: de Mol." 

Wie Is de Mol? badeend
Wie Is de Mol? badeend

Rap uit de kist

Al in de eerste aflevering van Wie Is de Mol? 2023 probeerde Jurre Geluk zijn rol als de bedrieger van dit jaar waar te maken. Toen hij samen met Sarah Janneh vrij rap uit de kist wist te ontsnappen en de definitieve locatie wist te achterhalen, twijfelde hij geen moment. "Ik zag mijn kans schoon om zo snel mogelijk te vertrekken. En daardoor waren we dus ook onbereikbaar voor de andere duo's", legt hij uit. "Heel vervelend voor hen, maar heel leuk voor mij. We hadden 4000 euro kunnen verdienen en wat halen wij binnen? 500 euro!" 

Jurre Geluk in aflevering één
Jurre Geluk in aflevering één


Jurres muzikale talent

De kandidaten van Wie Is de Mol? wisten van tevoren dat Jurre Geluk een musicalopleiding heeft gedaan, dus stond er hem een lastige uitdaging te wachten in het theater: hij moest uit de toon vallen zónder op te vallen. "En toen werd ik eruit gepikt en ik snapte er niets van. Dat zagen jullie wel aan mijn gezicht. Maar ja, stiekem was ik natuurlijk hartstikke blij." 

Jurre Geluk en Daniël Verlaan

Jurre Geluk en Daniël Verlaan

Rommelen in het atelier

De Mol houdt van sleutelposities, zo is de afgelopen jaren wel gebleken. Jurre doet daar dan ook niets voor onder. In het atelier kreeg hij als enige de rol van fotograaf toebedeeld en dat heeft hem geen windeieren gelegd. "Die plek was fantastisch. Dan kan je met allerlei dingen rommelen, zoals met het kader." Echter, veel hoefde hij niet te doen. "Jullie kwamen echt met de raarste voorwerpen!"

En als de kandidaten goed hadden opgelet, hadden ze Soy, Daniël, Anke en Froukje al direct kunnen wegstrepen. Het woord 'Mol' stond precies op de plek waar de Mol op dat moment opereerde.

Jurre in het atelier
Jurre in het atelier


Goede voorbereiding is het halve werk

Voor de opdracht 'Per definitie' in de derde aflevering van start ging, had Jurre Geluk er al een paar uurtjes op zitten. "Van tevoren ik al een lijst met definities bedacht van de Afrikaanse woorden waarvan ik tijdens de opdracht de betekenis wilde weten", legt hij uit. Maar die had hij niet nodig: zijn teamgenoot Annick was er veel beter in en zo haalde de twee maar liefst 500 euro uit de pot. 

Annick Boer en Jurre Geluk
Annick Boer en Jurre Geluk


Jurre gaat voor jokers

Het is eigenlijk niet heel verwonderlijk dat maar liefst 45% van de kijkers Jurre verdachten. Als er namelijk iemand keer op keer voor jokers koos in plaats van geld, was het Jurre. Het grootste voorbeeld zie je hieronder: in plaats van 2000 euro ging hij samen met Soy Kroon en Daniël Verlaan voor die felbegeerde houten munten.

Soy Kroon, Jurre Geluk en Daniël Verlaan
Soy Kroon, Jurre Geluk en Daniël Verlaan

Het labyrint

Als er één opdracht was waar de Mol los kon gaan, was het wel in het labyrint. Jurre koos dan ook de ultieme positie en wist precies waar de vijand zich bevond. "Ik pakte hier wel echt even de leiding en kon daarom ook wel tactisch zeggen van: en ik dan als derde? Daar was ik heel blij om", zegt hij. "Ik kon heel fanatiek doen en tegelijkertijd jullie de schuld geven dat jullie mij de verkeerde kant opstuurde." Goed geregeld! 

Jurre Geluk in het labyrinth
Jurre Geluk in het labyrint

Jurres weg naar de kerk

Jurre Geluk en Anke de Jong moesten ervoor zorgen dat de kerkgangers hun identiteit onthulden zodat Daniël Verlaan en Ranomi Kromowidjojo ze goed konden plaatsen. Eindresultaat: Anke wist er 7 goed te beschrijven, Jurre 0. "Het was de hele tijd in groepsverband en dit was eindelijk voor het eerst dat ik alleen kon opereren. Ik zie gewoon dat ik er lekker inzit. Misschien wel teveel. Ik ging op een gegeven moment zelfs mijzelf beschrijven."

Jurre Geluk en Anke de Jong
Jurre Geluk en Anke de Jong


Abseilende Jurre Geluk

Soms hoef je in een opdracht als Mol helemaal niet te saboteren. Dat doet dan iemand anders wel voor je. Aangezien Daniël Verlaan alle telefoontjes heeft genegeerd tijdens het abseilen, kon Jurre iedereen alles wijsmaken. Het resultaat? Er werd 1000 euro verdiend in plaats van de afgesproken 2000 euro. 

Jurre Geluk aan het abseilen
Jurre Geluk aan het abseilen

Doei blauwe tas

Heb je je deze hele week afgevraagd wat er nu met die blauwe tas is gebeurd in de negende aflevering? Nou, we verlossen je graag uit je lijden. Jurre Geluk heeft die - terwijl de andere kanten voor zich keken - laten wegwaaien. Hierdoor werd er ook in deze opdracht geen geld verdiend. Lekker bezig, molletje.

Jurre Geluk in aflevering 9
Jurre Geluk in aflevering 9


Extra hints naar Jurre Geluk

De bovenstaande hints haalden het allemaal tot de aflevering, maar hoe hadden we thuis het nu echt zeker kunnen weten dat Jurre de Mol was? In de onderstaande video zijn wat verborgen hints te zien en daaruit blijkt dat Jurre bewust in de groene kist zat ('aangezien de Mol altijd een groen scherm krijgt'), was Jurre direct te zien na het woord 'Molafspraak' en sprak hij het woord 'Oenemeloen' niet voor niets uit.

Bekijk de gehele video van AVROTROS hieronder.

Heb je Wie is de Mol? 2023 gemist? Bekijk het terug via NPO Plus en NLZiet.

Meer over