Prangende tv-vraag: Hoeveel goudvissen had Willem Duys in z'n kom?

30 juni 2015 13:49 | tv-vragen | Door Televizier

© Ruud van Wagenvoort

De talkshow Voor de Vuist Weg van Willem Duys was ondenkbaar zonder een kom met goudvissen op tafel. Maar hoeveel vissen had Willem in zijn kom?

Iedere dag weer had Willem Duys in zijn talkshow Voor De Vuist Weg (1963-1979) een kom met goudvissen op zijn presentatietafel staan, dat gaf een gezellig huiskamergevoel. Het aantal goudvissen in die kom verschilde door de jaren heen nog al eens. Soms was het er eentje en dan weer twee. Het waren namelijk nooit dezelfde vissen.

Toilet

De arme diertjes moesten bijna dagelijks vervangen worden omdat ze door de hete lampen zelden een uitzending overleefden. En kwade tongen beweerden dat - wanneer de visjes tegen alle verwachtingen in de uitzending toch levend doorkwamen- ze na afloop rücksichtloos door de omroeptoiletten werden gespoeld. Het waren andere tijden; dat soort dingen gebeurden toen nog gewoon.

Huisdier

Willem Duys maakte met zijn show de goudvis bijzonder populair als huisdier. Binnen een mum van een tijd stond in miljoenen Nederlandse huishoudens net zo'n kom met goudvissen die hopelijk een iets langer leven gegund waren.

In 1974 kreeg Willem Duys (1928-1911) een speciale Gouden Televizier-Ring (met briljant) uitgereikt voor de grootste tv-persoonlijkheid van het decennium.

Lees ook:
De prangende tv-vraag van vorige week - Wat is er gebeurd met de cavia's uit de Wie-kent-kwis?

Meer over