Teruggooi donderdag: Vrouwenvleugel

30 november 2017 15:43 | uit-de-oude-doos | Door Televizier

© ANP

Vanaf nu halen we wekelijks herinneringen op aan een programma uit de ouwe doos. Onder het motto: Herinnert u zich deze nog?, is deze keer Vrouwenvleugel aan de beurt.

In 1993 was de oorlog in voormalig Joegoslavië in volle gang, we konden eindelijk allemaal internetten dankzij XS4ALL, Bill Clinton wordt gekozen als president van de Verenigde Staten, Tsjcho-Slowakijke is voortaan twee landen, Feyenoord wordt landskampioen en 2 Unlimited staat op nummer 1 met No limit.

Gezellig in de gevangenis

Op televisie verandert schrijfster Marjan Berk in 1993 een vastgeroest idee. Het is niet alleen maar afzien in gevangenissen: het is er juist ontzettend gezellig. Dat blijkt uit haar RTL4-serie Vrouwenvleugel. Zo is er het personage Leila (Barbara Gozens), dat vastzit voor moord. Als ze eindelijk vrijkomt, staat ze niet veel later weer tussen haar voormalig medegevangenen. Ze heeft opzichtig een bank overvallen in de hoop weer opgepakt te worden en zo opnieuw met haar opgesloten vriendinnen lief en leed te delen op de dagbesteding.

Ongeloofwaardig

Anders dan gedacht, laat Berk ook zien dat het niet echt moeilijk is om uit de nor te ontsnappen. Zo regelt Jacqueline (Liz Snoijink) een bezoekje bij de naïeve directrice, kucht een paar keer flink en nog voor ze zelf maar iets hoeft te vragen zegt de baas: “Zo zo, dat klinkt ernstig. Ga jij morgen maar eens even naar de dokter, buiten de gevangenis.” Jacqueline ontsnapt. Missie geslaagd. Hoe ongeloofwaardig de serie ook is – er is vrijwel geen bewaarder die niet een stiekeme relatie met een gevangene aanknoopt en vervolgens gechanteerd wordt – het publiek smult er drie seizoenen lang van. In 1994 wint het een Televizie-Ring.

Meer over