Old school soap

Goudkust debuteert op Videoland

20 augustus 2020 08:24 | videoland | Door Jef Willemsen

© ANP
Videoland heeft de rechten te pakken van Goudkust en brengt begin september het gehele eerste seizoen van de klassieke SBS-soap.

Goudkust was van 1997 tot en met 2001 te zien bij SBS en draaide om de levens van een groep scholieren, hun docenten en families in een welgestelde Nederlandse kustplaats. 

Winston, Froukje en de rest

De soap betekende de doorbraak voor veel BN'ers. Zo was Winston Gerschtanowitz als Harm van Cloppenburg de hunk van de serie, speelde Froukje de Both zijn geliefde Mariët en was Michiel de Zeeuw baanbrekend als Tim d'Harencourt, het eerste vaste personage in een Nederlandse (soap)serie die voor zijn homoseksuele geaardheid uit kwam. De Zeeuw bleef op tv te zien als stylist in meerdere woonprogramma's en lijkt in ruim twintig jaar amper een dag ouder geworden.

FOX8

Na vijf seizoenen was de koek op voor Goudkust. De soap was nooit een enorme kijkcijferhit, zelfs niet door gastrollen van BN'ers als Gordon (foto). Maar toen na vier seizoenen de kijkcijfers dermate terugliepen, trok SBS de stekker eruit. De serie werd toen 'gered' door de zender FOX8 die nieuwe afleveringen bleef uitzenden tot de SBS-groep die zender overnam en Goudkust wederom de nek om draaide

Het eerste seizoen van Goudkust is vanaf vrijdag 4 september te zien op Videoland.

Meer over