Nu op Videoland

Videoland-tip: Inside the monkey lab

17 Juni 2018 22:00 | videoland | Door Jorien Slager

© VICE
Dierproeven zijn en blijven omstreden, vooral als het om apen gaat. Vice neemt voor de documentaire Inside the monkey lab een kijkje achter de schermen in het grootste proefdierencentrum van Europa, in Nederland.
De apen lijden en dat is hartverscheurend. De wetenschappers en managers van het Biomedical Primate research Centre (BRPC) in Rijswijk zijn de eerste om dat zelf toe te geven. Maar is er eigenlijk een alternatief, dat is de vraag.

Zielige apen

In Inside the monkey lab legt een manager van het BRPC uit waarom hij vindt dat tests op apen nodig blijven. “Primaten zijn de enige dieren die op dezelfde manier reageren op ziektes als hiv en tuberculose. De pathologische gevolgen zijn bij die dieren precies hetzelfde als bij mensen. Als we vaccins willen vinden en ernstige ziekten willen bestrijden, dan moeten we te weten komen wat er gebeurt. We leren heel veel van de primaten.”

Dierproeven

Ook tegenstanders van dierproeven komen aan het woord in deze documentaire. Zij vertellen dat de resultaten veel te onnauwkeurig zijn en pleiten ervoor om niet langer meer op dieren te testen. In plaats daarvan stellen ze onderzoek naar diervrije testmogelijkheden voor.

De documentaire Inside the monkey lab is vanaf 13 juni te zien op Videoland.

Meer over