YouTube-hit: Basil Fawlty is terug

31 december 2015 15:52 | youtube-hits | Door Televizier

© Screenshot YouTube

Voor een commercial van brillengigant SpecSavers kroop John Cleese nog één keer in de huid van Basil Fawlty, de onnavolgbare hoteleigenaar uit Fawlty Towers.

De spot is verrassend, want in 2009 zei John Cleese (76) nog dat hij Basil en Fawlty Towers wilde laten rusten. Maar toen hij het idee achter de SpecSavers commercial hoorde kon hij naar eigen zeggen niet weigeren.

Woede aanval

In het verleden kreeg Cleese vaker voorstellen om als Basil op te treden in reclames, maar al die suggesties waren volgens de Brit altijd absoluut afschuwelijk. Het brillenspotje kon hem echter wel bekoren omdat het idee er achter zo bij het personage hoorde. Binnen 20 minuten hadden Cleese en de makers van de reclame het script op papier staan. De terugkeer van driftkikker Basil was een feit.

Fawlty car

De commercial is gebaseerd op één van de meest hilarische momenten uit Fawlty Towers: de snel aangebrande Basil verliest z'n geduld volledig als hij panne krijgt. Uit pure frustratie gaat hij zijn autootje te lijf met een stuk struik. De geschiedenis herhaalt zich in 2015. Fawlty raakt zo opgefokt door het nieuwe, pratende navigatiesysteem van zijn auto dat hij het voertuig opnieuw een pak rammel wil verkopen. Maar als hij eenmaal een stuk groen in handen heeft, rost de behoorlijk bijziende Basil de verkeerde auto af... die van de politie. 

Tijd voor een bril, dus. 

Meer over