YouTube-hit: Imca Marina helemaal los in protestlied tegen gaswinning

Zangeres Imca Marina laat van zich horen in het Groningse gevecht tegen aardbevingen. Ze nam het krachtige strijdlied Scheurtjes op.

Imca Marina, bekend van de jaren-70-hits Viva España en Vino (Waar Blijft De Wijn), is een van de vele Groningers die last heeft van de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning. Met Scheurtjes wil ze op artistieke wijze meedoen aan het protest tegen minister Kamp en aardoliemaatschappij NAM, die geen schade wil uitkeren. 

Beestjes

Voor haar strijdkreet heeft Imca gekozen voor de melodie van het nummer Beestjes uit 1967, een lied van Ronnie en de Ronnies over dronkenschap. Imca kan in haar versie Scheurtjes al haar gevoelens kwijt. Met als resultaat: een prachtige songtekst vol emotie.

Allemaal Scheurtjes

Imca Marina begint haar anthem door minister Kamp direct aan te spreken: “Zeg minister Kamp, luister eens even. Weet je wat er gaande is hier in ons eigen huis? Allemaal scheuren! Heel veel scheuren in de muur. Onder de plinten, in de hal of in de schuur. Allemaal scheurtjes! Heel veel scheuren in de muur.” De poëtische kracht druipt ervan af.

Pareltjes

Maar dat is nog maar het begin. Verderop in het lied laat Imca nog meer inspirerende dichtregels horen. Een bloemlezing uit de vele pareltjes:

Scheurtjes! Scheurtjes! Op de schaal van Richter soms wel vier of twee. / De muur die scheurt van boven naar benee. / In de keukengang, in de wc.

Scheuren! Scheuren! Onze huizen zakken langzaam in de klei. / De ratten, muizen, mensen, hond en kat erbij. / En zo’n verzakking, niet alleen bij mij.

Zal de republiek van Groningen herrijzen uit z’n as? / Door die scheuren. Ach, door al die scheuren van dat gas.

Miljoenenzak

Het is Imca Marina menens. Ze zingt aan het einde van de song: “Scheuren! Scheuren! Ja, nou zeg, eh, hoor eens even, minister Kamp. Trek die miljoenenzak nou maar eens open. Want wij willen wat zien. En ons afschepen, dat laten wij niet gebeuren. ’t Is maar dat u het weet. Met die scheuren.”

Minister Kamp heeft nog niet gereageerd.

Bekijk de clip van Scheurtjes hieronder:

Reageren