YouTube-hit: Mog de Kat redt kerst in Britse supermarktreclame

De Britse supermarktketen Sainsbury's heeft dit jaar een wel heel bijzondere kerstreclame: een 3.5 minuut durende animatiefilm met kinderheld Mog.

Mog the Forgetful Cat werd in 1970 bedacht door de Britse kinderboekenschrijfster Judith Kerr die aan de commercial van Sainsbury's meeschreef.

Kalkoen en calamiteit

De reclame is een bewerking van Kerrs boekje Mog and the Christmas Calamity, waarin de lieve maar ietwat klunzige kat Mog het kerstfeest van haar baasjes danig verpest. Op kerstochtend ruikt Mog de kalkoen die in de oven staat te garen en besluit stiekem een kijkje te nemen. Daarna gaat het helemaal mis, maar toch lukt het Mog op wonderbaarlijke wijze als held uit de bus te komen. 

Ongeletterdheid

Het filmpje is al meer dan 25 miljoen keer bekeken en maakt onderdeel uit van een campagne die Sainsbury's voert tegen ongeletterdheid bij kinderen. Speciaal voor dit doel werd Mog nieuw leven in geblazen, Kerr had haar creatie al in 2002 vredig laten inslapen in het boekje Goodbye Mog. Nu is 'ie dankzij CGI-technieken terug van weggeweest en populairder dan ooit.

Reageren