Zed is niet meer

Acteur Rip Torn (88) overleden

10 juli 2019 09:38 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© HBO
De Amerikaanse acteur Rip Torn is op 88-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Lakeville, Connecticut. 

Het overlijden van Torn werd officieel bevestigd door zijn PR-manager. Met zijn dood verliest de tv- en filmwereld een van de laatste, kenmerkende acteurs van de na-oorlogse generatie. 

Nieuwe Brando

Torn werd in 1931 geboren in Texas als Elmore Rual Torn Jr., maar net als alle andere mannen in zijn familie noemde hij zich Rip. Hij begon zijn loopbaan als acteur in 1955 toen hij naar New York verhuisde en de favoriet werd van regisseur Elia Kazan die in hem een nieuwe Marlon Brando of James Dean zag. In zijn eerste toneelstuk was hij de understudy van Ben Gazzara in de theaterklassieker Cat on a hot tin roof.

Men in black

Naast vele rollen op toneel bleek Rip met zijn sterke uitstraling geknipt voor film en televisie. Van 1992 tot 1998 speelde hij de onnavolgbare producent Artie in The Larry Sanders Show waarin het grote publiek zijn komische talent ontdekte. Daarnaast had hij opvallende rollen in series als Will & Grace en 30 Rock. Generatie filmfans leerden Torn kennen als de boosaardige tovenaar Maax in de 80s cult klassieker Beastmaster en in de 90s als  Zed, de opperbaas van de Men in black

Sterke persoonlijkheid

Torn was een temperamentvol man die vocht voor zichzelf en de dingen waarin hij geloofde. In 1963 zette hij zich in voor een theatergroep waarin blanke en donkere Amerikanen samen konden spelen en in 1970 sprak hij zich openlijk op televisie uit tegen de oorlog in Vietnam, wat hem doodsbedreigingen opleverde. Zijn opvliegerigheid kostte hem ook rollen: hij greep naast de hoofdrol in cultklassieker Easy rider na een handgemeen met Dennis Hopper die beweerde dat Torn hem met een mes had bedreigd. Rip liet het er niet bij zitten en klaagde de regisseur aan voor smaad. Hij won de zaak en kreeg 475.000 dollar schadevergoeding.

Bankoverval

Ook op latere leeftijd zorgde Torn voor ophef. In 2010 werd de destijds 79-jarige acteur gearresteerd toen hij straalbezopen en met een doorgeladen pistool probeerde in te breken bij de plaatselijke bank waar hij een rekening had. Het liep met een sisser af. Na het incident werkte Torn nog sporadisch, zijn laatste rol was in 2016: een eenmalige voice-over klus in de tv-serie TripTank

Rip Torn outlives

Toch was Rip bij leven al een legende voor velen. In 2016 lanceerde een van zijn fans de twitterpagina @RipTornoutlives. Op deze account hield hij precies bij welke andere grootheden en culturele fenomenen eerder rip waren dan Torn. Dat bleken er heel wat te zijn.

Rip verruilde het tijdige voor het eeuwige in het bijzijn van zijn vrouw Amy Wright en zijn dochters Katie en Angelica. Hij laat een zus, zes kinderen en vier kleinkinderen na.

Meer over