Ook pagina van Zondag met Lubach verwijderd

Arjen Lubach houdt zich aan zijn woord en verlaat Facebook

12 april 2018 14:37 | actualiteiten | Door Televizier

Arjen Lubach houdt zich aan zijn woord en heeft na de Bye bye Facebook-actie zijn Facebookaccount verwijderd, dit vanwege de schending van privacy door het social mediaplatform. Ook de pagina van Zondag met Lubach (ZML) met maar liefst 364 duizend volgers, is voorgoed offline gehaald.
Arjen had op zijn persoonlijke Facebookpagina ook 140 duizend volgers, maar zelf lijkt hij niet te treuren om dat verlies. “Goed, ik ben eraf. HEERLIJK,” twitterde hij woensdagavond. In zijn programma Zondag met Lubach riep hij mensen massaal op om Facebook ook te verlaten. Hij deed een boekje open over de schokkende kleine lettertjes van Facebook.

Cambridge Analytica

Lubach noemde de netwerksite “het grootste spionageproject in de geschiedenis van de mensheid.” Het bedrijf ligt onder vuur, omdat privégegevens van tientallen miljoenen gebruikers zijn terecht zijn gekomen bij bedrijf Cambridge Analytica. Bovendien houdt de presentator Facebook verantwoordelijk voor het verspreiden van nepnieuws.

Bye bye Facebook

Met Arjen Lubach hebben volgens een steekproef van NU.nl zo’n 10.000 mensen hun account opgezegd. Nu Zondag met Lubach bye bye heeft gezegd tegen de vele volgers op hun Facebookpagina, is er nog geen alternatief bedacht. 'We zullen hard op zoek moeten naar alternatieven, want voor zover ik weet is er geen plan-B', zegt Stan van Engelen, hoofdredacteur televisie van de VPRO. Gelukkig heeft Zondag met Lubach nog een nieuwsbrief om kijkers op de hoogte te houden.

Voortouw

Volgens Van Engelen was het verlaten van Facebook nog niet zo makkelijk. 'Facebook verlaten doet pijn, het was ook voor Zondag met Lubach een worsteling. Veel mensen weten best dat dit bedrijf niet helemaal deugt maar ze denken dat ze niet zonder kunnen.” Uiteindelijk hebben de makers gekozen voor hun principes in de hoop dat meer mensen volgen. “Iemand moest het voortouw nemen.”

The Galaxy

De pagina van The Galaxy, het dance-duo waar Lubach onderdeel van uitmaakt, is niet van Facebook verdwenen. Arjen Lubach laat weten de pagina niet te gebruiken nu hij geen account meer heeft, alleen zijn partner Sacha doet dat nog. “Ik kan mijn overtuigingen hooguit overbrengen, maar wil ze niet opleggen. Dit is in goed overleg gegaan.”

Lees ook: Volgen er nog meer? 62.000 mensen twijfelen nog of ze hun Facebook zullen verwijderen.

Meer over