Na kort ziekbed

Big Brother-icoon Hummie van der Tonnekreek overleden

26 januari 2022 17:16 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP
Na een kort ziekbed is programmamaker, journalist en jurist Hummie van der Tonnekreek op 76-jarige leeftijd overleden. Eind jaren 90 stond ze aan het roer van de eerste editie van Big brother.

Het overlijden van Van der Tonnekreek werd bevestigd door haar naasten op de dag van haar uitvaart. Begin december werd longkanker bij haar geconstateerd. Al snel bleek dat ze niet meer zou herstellen. 

Journalist

Van der Tonnekreek zag op 16 april 1945 het levenslicht in Amsterdam als Alida Helena, roepnaam Hummie. Ze koos voor een loopbaan in de journalistiek en groeide van redacteur bij Margriet uit tot verslaggever bij Story en Privé waarna ze echt naam voor zichzelf maakte als hoofdredacteur van roddelblad Weekend. Daar vertrok ze in 1998 met ruzie.

Big Brother

Maar Hummie liet zich niet zomaar aan de kant zetten. Ze bleek een vrouw van vele talenten. In 1999 was ze een van de drijvende krachten achter Big brother. Als hoofdredacteur was ze een vaste waarde in het programma: ze bepaalde de verhaallijnen en hield alle ontwikkelingen in en rond het tv-fenomeen scherp in de gaten. Door Big brother begon ze een tweede loopbaan bij de televisie met formats als Masterplan, Jouw vrouw, mijn vrouw en Secret story.

Jurist

Van der Tonnekreek onderstreepte haar veelzijdigheid nog eens door in haar vijftigste levensjaar in 1995 haar doctoraalexamen rechten te halen. In 1998 beleefde ze haar auteursdebuut met Iedereen kan beroemd worden. 

Evert Santegoeds

Op Instagram reageert Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds als een van de eersten op het overlijden. Jarenlang waren ze elkaars concurrenten, toch koestert hij goede herinneringen aan de uitgesproken en eigenzinnige Hummie.

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Evert Santegoeds (@evert_santegoeds)

Meer over