Protest

Boeren blokkeerden Mediapark door aanwezigheid Carola Schouten bij Zomergasten

17 Augustus 2020 10:04 | actualiteiten | Door Jacob-Jan van de Groep

© VPRO
Carola Schouten schoof zondagavond aan bij Janine Abbring voor de vijfde aflevering van Zomergasten. De minister van Landbouw is al tijden onderwerp van gesprek bij de boeren en een aantal van hen kwam met de trekker naar het Mediapark om te protesteren.
Het protest van de boeren aan het adres van minister Schouten verliep vreedzaam, schrijft De Gooi- en Eemlander. Schouten reageerde in de live-uitzending op de protesten. “Ik weet dat ik niet iedereen te vriend kan houden.”

Discussie

Vooral het stikstofprobleem is een hoofdpijndossier voor Schouten en de boeren. Daar ging de minister bij Janine Abbring, die de minister af en toe stevig aan de tand voelde over de discussie, aan tafel dieper op in. “Ik wil heel graag dat boeren toekomst hebben in dit land. En ik denk ook dat dat kan. En tegelijkertijd zie ik ook dat die uitdagingen heel erg groot zijn, juist omdat die investeringshorizon van al die boeren zo lang is. En als je dan in korte tijd om moet, kan dat echt wel als een molensteen om je nek hangen. Als we de stikstofproductie niet aanpakken, is het de boer die daar als eerste last heeft. Want wie merkt nu dat het zo droog is? Dat is diegene die gewassen verbouwt.”

Kijkers

De vijfde aflevering van Zomergasten wist zondagavond 541.000 kijkers te trekken. Dit seizoen wordt volgende week afgesloten met schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer.

Meer over