Van Char tot het moederschap

Chazia Mourali openhartig over breuk met RTL

2 Januari 2021 10:47 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© ANP Kippa
Chazia Mourali maakt met Chazia & Puccini haar comeback op tv, bij de publieke omroep. Maar wat zorgde ervoor dat ze in 2007 plotseling van de (commerciële) buis verdween? De presentatrice vertelt openhartig over haar destijdse breuk met RTL. 

Naast het moederschap, speelde er namelijk ook een ethische kwestie. 

Chazia en Char 

Chazia Mourali (57) werd bekend als presentatrice van De zwakste schakel. Daarna presenteerde ze de Achmea Kennisquiz en Char. Laatstgenoemde zorgde destijds voor een lastige, ethische kwestie, wat mede tot haar stop bij RTL heeft geleid. "Char wilde een item maken met een moeder van een baby die was gestikt in een auto omdat zij vergeten was hem eruit te halen. Ik vroeg me af: is dit nog entertainment?", legt Chazia nu uit aan het AD. "Ik ben journalist en vond het ethisch niet kunnen. Ik heb me er ontzettend mee in de vingers gesneden, het heeft me veel geld gekost en natuurlijk verbeter ik de wereld er niet mee, want er stonden tien meisjes klaar om te doen wat ik niet wilde. Maar ik stond achter die keuze." Ook werd ze eens op haar vingers getikt omdat ze haar liefde voor opera in een interview met de Telegraaf uitte. Dit zou 'te elitair' zijn voor een RTL-presentatrice.

Moederflow 

Maar de meest doorslaggevende reden om destijds met tv te stoppen, was haar dochter Jasmijn (die meedeed aan The Voice Kids 2020). "De reden waarom ik er radicaal voor koos niet door te gaan met tv, was omdat ik in een soort moederflow zat. Mijn dochter was net geboren, ik wilde zo graag dat ze in een goede wereld terechtkwam, dat vond ik een belangrijke keuze. Niet iedereen begrijpt dat, dat je zo’n keuze maakt die gaat om iets groters dan jezelf, maar ik wilde er voor haar zijn." 

Chazia & Puccini 

Nu, veertien jaar later, keert Chazia Mourali dus terug op tv. En wel met Chazia & Puccini: een serie waarin ze het leven en het werk van de briljante én beruchte componist Giacomo Puccini onderzoekt. Volledig in haar straatje, aangezien ze de afgelopen jaren aan de slag is gegaan als presentatrice bij Radio 4. "Het klinkt misschien pathetisch, maar nu met Puccini... Mijn man Marc zei: je bent nog nooit zo jezelf geweest op televisie en ook mijn vriendinnen zeggen: Sjaas, dit ís het!" 

Chazia & Puccini is vanaf zondag 3 januari om 19.00 uur te zien op NPO 2.

 

Meer over