Controversieel nieuw tv-format: vrouwen die in de natuur bevallen

Nederland is niet het enige land met ietwat aparte tv-formats, Amerika kan er ook wat van. In het programma bevallen vrouwen in de natuur zonder hulp van artsen.

Wij hebben Adam Zkt. Eva maar de zender Lifetime kondigde Born in the Wild woensdag aan. 'Wat gebeurt er wanneer de meest bijzondere ervaring voor een vrouw daadwerkelijk natuurlijk wordt en de aanstaande ouders besluiten om hun baby zonder begeleiding het wild te laten komen?', zo luidt het persbericht. Sindsdien is de beer los.

Protest van verloskundigen

Verloskundigen zeggen zeker te weten dat dit nooit goed gaat aflopen. „Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat we tegenwoordig veel te veel medicijnen slikken tijdens de bevalling en dat we daarmee een natuurlijk proces verstoren. Maar dat natuurlijke proces heeft in het verleden ongelooflijk veel levens gekost. Rond 1900 stierven in de VS op elke 1000 geboren baby's 1 vrouw tijdens de bevalling. Tegenwoordig is dat 0,1 vrouw op 1000 baby's.”

Veilig

Lifetime zegt dat het de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om de veiligheid van moeder en kind te garanderen. Alleen vrouwen die al eerder een kind kregen mogen meedoen en alle deelnemers moeten gezond zijn. Mocht er iets misgaan, dan is een verloskundige niet ver weg. De ouders mogen de geboorteplek zelf uitzoeken, maar die mag niet te ver zijn van een ziekenhuis. Volgens de baas van Lifetime zijn de moeders op deze manier veel veiliger af dan wanneer ze thuis zouden bevallen. 

Born in the Wild is geïnspireerd op een YouTube-video van een dame die besloot haar vierde kind in de natuur te baren. Zij vond de ervaring zeer spiritueel en inspirerend. De bevallingsvideo werd al 20 miljoen keer bekeken. De foto bij dit stuk is afkomstig van die video.

Meer over:

Reageren