Erland Galjaard vindt kritiek op 'zijn' RTL onterecht

RTL programmadirecteur Erland Galjaard heeft in het AD zijn gal gespuwd over alle kritiek op zijn programma's. „Nog voordat er 1 minuut beeld is uitgezonden, schreeuwen zogenaamde deskundigen moord en brand.”

Galjaard doelt met name op het pestprogramma Project P, waarin pesters stiekem werden gefilmd. Volgens Galjaard krijgt RTL telkens een bak stront over zich heen als er een nieuwe show wordt gelanceerd. „Nog voordat er 1 minuut beeld is uitgezonden, schreeuwen zogenaamde deskundigen moord en brand. Dat wij over de rug van mensen, kinderen zelfs, kijkcijfers willen scoren. Dat we alleen maar geld willen verdienen. En het publiek gelooft het, want ja, het is op Nieuwsuur. Uiteindelijk volgen de scheldpartijen op websites.”

Nieuwsuur

Galjaard doelt op een item in Nieuwsuur waarin werd verteld dat een gepest kind veel erger af was dan voordat Project P voorbij kwam. „Je moest de mailtjes eens lezen van die kinderen van Project P. Over hoe ontzettend geholpen die zich voelen. En we doen ook aan nazorg. Maar ach, dat wil niemand meer horen.”

Maatschappelijke thema's

En de programmadirecteur gaat nog even door: „De hele sfeer is constant: wij verdienen over de rug van die mensen. Zo is het niet. Wij lezen gewoon de krant, kijken wat er gebeurt in de wereld. Ja, we maken amusement met programma's als Ik hou van Holland, maar óók programma's waarin we maatschappelijke thema's aankaarten. Waar mensen nu mee worstelen. Overgewicht, de financiële crisis, pestgedrag, de Voedselbank.”

Topman bij de NPO

Erland Galjaard vertelt in het interview in AD ook dat hij dit voorjaar is benaderd door de Publieke Omroep om daar topman Gerard Timmer op te volgen. Hij bedankte voor de eer: „Ik heb het niet gedaan. Daar moet alles over zes schijven langs bestuurtjes en stichtingsbazen. Hier schakel ik veel sneller.”

Klootzak

Galjaard eindigt met een sneer richting de Publieke Omroep waar hij volgens hem deze kritiek nooit zou krijgen. „Nu is het: 'die klootzak wil overal geld mee verdienen'. Bij Uit de Kast worden ouders nota bene onder valse voorwendselen gefilmd. En dan zegt zoonlief: 'mam, pap, ik ben homo'. Als wij dat zouden doen, roept iedereen: 'exploitatie!'”

Reageren