Geen Ster-reclame tijdens dag van nationale rouw

23 juli 2014 10:49 | actualiteiten | Door Televizier

Nederland 1, 2 en 3 en de publieke radiozenders zenden woensdag op de dag van nationale rouw geen STER-reclame uit. 

Vandaag is een dag van nationale rouw. Dat heeft premier Mark Rutte besloten, omdat het de dag is dat de eerste slachtoffers van de MH17-vliegramp terugkeren naar Nederland. Er zal een minuut stilte worden gehouden, de vlag hangt halfstok en klokken zullen worden geluid. Bij zo een sobere dag past geen televisiereclame, vindt de NPO. RTL en SBS zenden wel gewoon reclame uit. 

Gebedsdienst

Nederland 2 zal woensdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur een speciale gebedsdienst voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne uitzenden. De dienst wordt gehouden in de Sint Joriskerk in Amersfoort en is toegankelijk voor iedereen. 

Dag van nationale rouw

De laatste dag van nationale rouw was in 1962, na de dood van koningin Wilhelmina. Voor velen is het dus de eerste keer dat ze dit meemaken. Het is niet vreemd dat niet iedereen weet wat deze dag precies inhoudt. Televizier legt het uit: 

  • Op alle regeringsgebouwen wordt de vlag halfstok gehangen. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen wordt verzocht hetzelfde te doen.
  • De klokken luiden vijf minuten voorafgaand aan de landing van de eerste vliegtuigen met lichamen. Dit is naar verwachting rond 16.00 uur.
  • De aankomst van de eerste slachtoffers op vliegbasis Eindhoven wordt gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna volgt een minuut stilte, waar iedereen zich bij aan kan sluiten.
  • Elders in het land kunnen vandaag op verschillende momenten de klokken worden geluid.

Meer over