Genomineerden Zilveren Nipkowschijf 2016 bekend

11 mei 2016 19:21 | actualiteiten | Door Televizier

De nominaties voor de Zilveren Nipkowschijf zijn bekend. Dit jaar levert de VPRO alle drie de genomineerden.

De nominaties werden traditiegetrouw bekend gemaakt in De wereld draait door.

Discussie

De Nipkowjury bestaat uit tv-journalisten, recensenten van de grote dagbladen en andere kenners. In totaal twaalf experts hebben zich over de mogelijke genomineerden gebogen en na felle discussie een top drie samengesteld die opvallend genoeg allemaal door de VPRO gemaakt zijn. Volgens NRC-recensent Hans Beerekamp zat er niets anders op, na lang beraad bleken het toch echt de drie beste programma's.

De Hokjesman

De eerste kandidaat is de documentairereeks De hokjesman waarin programmamaker Michael Schaap zich verdiept in de diverse subculturen en microgemeenschappen die Nederland rijk is. De jury prijst Schaap voor zijn vakkundige research en bijna filmische wijze van portetteren.

Zondag met Lubach

Vorig jaar kreeg het programma van Arjen Lubach nog een eervolle vermelding, dit jaar wordt de show beloond met een volwaardige nominatie. AD-recensent Angela de Jong roemt ZML als de eerste satirische nieuwsshow in Nederland die gelukt is. Ze noemt het zelfs: "de heilige graal in televisie, heel erg goed, grappig en creatief." Vooral knap is Lubachs vermogen lastige onderwerpen als het handelsverdrag TTIP met humor toegankelijk te maken.

Langs de oevers van de Yangtze

Vorig jaar won Onze man in Teheran de Nipkowschijf, reden om volgens Hans Beerekamp te twijfelen of ze opnieuw een VPRO reisdocumentaire moesten nomineren. Maar ze konden toch niet om Langs de oevers van de Yangtze heen met als onverwachte ster  de ontwapenend oprechte debutant Ruben Terlou. Naast kwalitiatief sterk scoorde de titel ook nog eens wekelijks meer dan een miljoen kijkers. Matthijs van Nieuwkerk liet zich zelfs ontglippen dat hij de reeks als gedoodverfde winnaar zag, al vond hij Zondag met Lubach ook een kanshebber. 

Eervolle vermelding

Zoals ieder jaar had de Nipkowjury een eervolle vermelding, die ging ditmaal naar Floortje Dessing en Floortje naar het eind van de wereld. Scheidend Telegraaf-recensent Marcel Peereboom-Voller had graag gezien dat het reisprogramma bij de laatste drie zat maar kreeg niet genoeg bijval. 

Ere-Nipkowschijf

Ook dit jaar komt niemand in aanmerking voor een ere-Nipkowschijf, bedoeld als oeuvre award voor een belanghebbend persoon in de business. De prijs wordt alleen toegekend als alle juryleden zich in de nominatie kunnen vinden. Er was geen unanimiteit, waardoor onder meer Mart Smeets met lege handen staat.

Zilveren reismicrofoon

Dit jaar wordt er een aparte jury gevormd voor de Zilveren reismicrofoon, de prijs voor het beste radioprogramma. De winnaar van zowel de schijf als de reismicrofoon wordt op 10 juni bekend gemaakt.

Meer over