WNL

Goedemorgen Nederland start 'als onderdeel van het nieuws' uitzending met Huisjes-rel

29 februari 2024 09:54 | actualiteiten | Door Redactie Televizier

© WNL

Er wordt televisieprogramma’s nog weleens verweten dat ze hun eigen nest niet bevuilen. Daar deed Goedemorgen Nederland van Omroep WNL donderdagochtend niet aan mee. Het nieuwsprogramma trapte zelfs af met het nieuws over hoofdredacteur Bert Huisjes.

Woensdag werd door het AD een artikel gepubliceerd waarin (oud-)medewerkers van WNL hun zegje deden. Onder anderen Eva Jinek, Merel Westrik en Leonie ter Braak spraken over de angstcultuur die zij hebben ervaren onder het bewind van Huisjes.

Spijt

"We zijn een nieuwsprogramma, maar nu zijn we daar zelf onderdeel van", stelde presentator Tanja Kok donderdagochtend aan het begin van de uitzending. Daarna gaf ze een samenvatting van het AD-verhaal en de reactie van Huisjes, die spijt heeft van zijn handelen. Kok en haar mede-presentatoren gingen verder niet op het verhaal in. Ook zeiden zij niet of zij zelf negatieve ervaringen met Huisjes hebben gehad.

Gelukkig

Inmiddels heeft de Raad van Toezicht van een reactie op het verhaal gegeven. “De Raad van Toezicht prijst zich gelukkig met een hoofdredacteur die natuurlijk zoals ieder mens niet zonder zonden is, maar enorm veel heeft bereikt. WNL is na een moeizame start onder zijn leiding uitgegroeid tot een sterke journalistieke organisatie die aan de opdracht moet voldoen de liberaal-conservatieve stroming binnen het bestel te vertegenwoordigen.”

Uitbreiding

Ook ging de RvT in op de woorden van Jinek, Westrik en Ter Braak. “Dit laat onverlet dat het spijtig is dat een aantal oud-medewerkers slechte herinneringen hebben over hun tijd bij WNL. De Raad van Toezicht staat open voor de uitbreiding van de hoofdredactie om meer evenwicht te brengen in de redactionele leiding van de omroep. De Raad van Toezicht ziet toe op de resultaten van de reeds genomen stappen.”

Meer over