Tijd voor actie

John de Mol geeft opnieuw verklaring na ophef: 'Ben me rot geschrokken'

21 januari 2022 16:58 | actualiteiten | Door Judith Regeling

© ANP REMKO DE WAAL
John de Mol heeft zojuist via een statement gereageerd op de ophef die is ontstaan naar aanleiding van zijn uitspraken in de Boos-video over The Voice of Holland. De mediamagnaat erkent dat hij fouten heeft gemaakt in zijn woordkeuze.

John de Mol lag sinds de verschijning van de BOOS-video flink onder vuur op social media. De mediamagnaat noemde het daarin namelijk het probleem van de slachtoffers dat zij geen melding maken als hen iets ergs overkomt. "We moeten praten met vrouwen en vragen wat er moet gebeuren waardoor je direct aan de bel trekt", aldus John.

John de Mol

Naar aanleiding van deze en soortgelijke uitspraken besloten diverse vrouwelijke medewerkers van zijn eigen bedrijf, die zijn uitspraken met stijgende verbazing en het schaamrood op hun kaken moesten aanhoren, tot actie over te gaan. Hiervoor gingen ze niet over éen nacht ijs: ze publiceerden een grote advertentie in de AD van vandaag. "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf". 


Boze reacties

Een boodschap die luid en duidelijk is ontvangen, zo blijkt nu. In een nieuwe verklaring gaat John de Mol namelijk door het stof. "Gisteravond ben ik me rot geschrokken van alle reacties op het beantwoorden van de vragen bij BOOS. Ik snapte werkelijk niet waarom vrouwen boos zijn over mijn woorden in plaats van op de daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag", zo geeft hij eerlijk toe.

Onderzoek verricht

Daarom is hij op onderzoek uitgegaan. "Ik heb vooral geluisterd en begrijp nu dat, in tegenstelling tot mijn goede intentie, ik voorbij ben gegaan aan het feit dat ik daarmee volledig onbedoeld de indruk heb gewekt de schuld bij de vrouwen neer te leggen. Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren."

Veranderingen op komst

Dit laatste rekent hij vooral zichzelf aan. "Ik ga me voor de volle 100% inzetten om dit te veranderen. Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan. Ik hoop dat daarmee ook een bredere maatschappelijke discussie tot stand komt", licht De Mol verder toe. "Ik ga daar niet op wachten en ben direct begonnen om dit proces in mijn eigen bedrijf op te starten."

Lees hieronder zijn complete verklaring

Meer over