Kijkers ergeren zich aan VVD-reclame tijdens RTL-debat zonder Rutte

Mark Rutte liet verstek gaan bij het RTL Rode Hoed Debat, maar de VVD kocht wél reclamezendtijd tijdens de commercial breaks in het programma. Dat schoot veel kijkers in het verkeerde keelgat.

Samen met Geert Wilders vermeed Mark Rutte het eerste RTL-debat. Als reden gaven de lijsttrekkers allebei op dat RTL zich niet aan de afspraak hield om vier debaters uit te nodigen. Het plan was namelijk om de vier lijsttrekkers te laten komen die half februari het hoogste stonden in de peilingen. Omdat de nummers drie tot en met vijf gelijk stonden, zag RTL zich genoodzaakt om vijf partijen uitnodigen.

Rode Hoed Debat

Na het afhaken van Rutte en Wilders leek het er eerst op dat het RTL-debat helemaal niet door zou gaan. Uiteindelijk koos de zender er toch voor om dan maar zonder de VVD en de PVV te gaan debatteren. Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP) vonden het allemaal maar zwak dat hun rechtse concurrenten het af lieten weten.

Reclame

Ook veel kijkers vonden het niet kunnen dat Rutte en Wilders het debat ontlopen. Zeker toen bleek dat de VVD wél langskwam in de reclameblokken tussen het debat door. Het CDA zond spotjes uit waarin Ruttes weglopen belachelijk wordt gemaakt, waarop de VVD reageerde met een eigen reclame. Twitteraars vroegen zich veelvuldig af waarom Rutte de confrontatie mijdt, maar wel profiteert van de aandacht voor het debat.

Kijkers zijn ook benieuwd hoe het mogelijk is dat het VVD-spotje steeds precies na de CDA-reclame te zien was. Heeft de politieke partij inspraak gehad in de volgorde van het reclameblok en is dat wel de bedoeling?

Toch zijn er ook wel kijkers die de humor van het VVD-filmpje konden inzien.

Lees ook:
Het RTL Rode Hoed Debat trok zondag 1,2 miljoen kijkers 

Meer over:

Reageren