BN'ers protesteren

Kritiek op aanwezige BN'ers bij demonstratie Dam

2 juni 2020 09:29 | actualiteiten | Door Dominique Hofman

© Instagram Doutzen Kroes
De demonstratie tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten op de Dam trok duizenden mensen, waaronder veel bekende Nederlanders. Hun aanwezigheid kreeg bijval, maar ook flinke kritiek omdat ze lak leken de hebben aan de 1,5 meterafstandsmaatregelen.

De demonstratie op de Amsterdamse Dam was gisterenavond en ook vanochtend het belangrijkste onderwerp van gesprek. Anna Nooshin, Georgina Verbaan, Doutzen Kroes, Memphis Depay, Halina Reijn, Famke Louise, Hadewych Minis, Maan, Tim Hofman, model Joann van den Herik en Faberyayo zijn slechts een greep uit de bak BN'ers die naar de Dam kwamen.

Angst voor tweede golf

Waar velen hen aanmoedigen op social media, klinken er ook kritische geluiden. Een aantal mensen maakt zich kwaad over het protest, omdat de 1,5 meter-regel duidelijk niet werd nageleefd. De angst voor een nieuwe golf coronazieken is groot en dat krijgen de BN'ers te horen.

 

'Dit gedrag vind ik afschuwelijk' 

"Ik werk in de zorg en dit gedrag vind ik afschuwelijk", reageert iemand onder de protest-foto van Joann. Het model geeft aan dat ze de kritiek begrijpt en dat het haar intentie was om 1,5 meter afstand te houden. "Echter eenmaal daar, ging dat veel minder dan verwacht - wat ik jammer en erg vond -, maar ik kon ook niet snel even weg (ik moest 2,5 uur reizen). Haalt niet weg dat ik het gewoon heel belangrijk vond daar te staan voor alle mensen die ooit hebben gedeald met racisme en er nog steeds mee dealen."   

Halina Reijn

Ook Famke Louise was bij het protest aanwezig. De zangeres kreeg eveneens gemengde reacties op haar bezoek aan de dam. "Tweede coronagolf in 3, 2, 1... Niet heel handig dit", reageert iemand. Halina Reijn schakelde de mogelijkheid om te reageren onder haar foto uit, net als Doutzen Kroes. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

#solidarity #togetherness #blacklivesmatter @imaanhammam

Een bericht gedeeld door Doutzen Kroes (@doutzen) op

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Speak up ❤️#blacklivesmatter , @iamaishabetch je woorden waren echt heel mooi❤️

Een bericht gedeeld door Famke Louise (@famkelouise_) op

  

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

De Dam.

Een bericht gedeeld door halinareijn (@halinareijn) op

Albert Verlinde 

Ook Bekende Nederlanders die niet op de Dam waren gaan zich ermee bemoeien. Zo heeft Albert Verlinde op Facebook zijn relaas gedaan, waarin hij keihard uithaalde naar de Amsterdamse Burgemeester Femke Halsema. De reactie lijkt inmiddels verwijderd, maar diverse media publiceerden delen uit zijn reactie:

"Ik vind dit echt ongehoord en onvoorstelbaar: op 4 mei hield mevrouw Halsema persoonlijk tegen dat er ook maar één nabestaande op de Dam zou mogen zijn om een bloem neer te leggen en nu staat ze dit toe, op de dag dat hardwerkende ondernemers en goedbedoelende Nederlanders hun uiterste best doen om de 1,5 meter regel na te leven’, schrijft een boze Verlinde. ‘Mevrouw Halsema spuugt ons in het gezicht."

George Floyd 

Het protest op de Dam werd in het leven geroepen vanwege het overlijden van George Floyd, een zwarte Amerikaan die om het leven kwam nadat een witte agent ruim 8 minuten met zijn knie op diens keel geduwd zat bij zijn arrestatie. Floyd gaf bij de arrestatie meerdere keren aan dat hij niet kon ademen. Zijn overlijden is al enkele dagen reden voor enorme rellen en demonstraties in de Verenigde Staten. Wereldwijd werd vol afschuw gereageerd op zijn dood. 

Meer over