Tonnen inleveren

‘Laat Matthijs van Nieuwkerk megasalaris houden’

2 Mei 2019 10:43 | actualiteiten | Door Irma Tomas

© Jean Pierre Heijmans
De directeur van BNNVARA wil dat Matthijs van Nieuwkerk zijn megasalaris kan blijven verdienen, ondanks de regels die er zijn voor salarissen bij de publieke omroep. Hij is bang dat Van Nieuwkerk anders overloopt naar de commerciëlen.

In het AD zegt Gert-Jan Hox van BNNVARA vandaag dat hij hoopt dat er voor Van Nieuwkerk een uitzondering kan worden gemaakt. "De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken. Dat is een grote zorg. Aan mensen als hij, en ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze zo twee à drie keer meer verdienen."

Balkenendenorm 

Volgens de WNT-norm (Wet Normering Topinkomens), beter bekend als de Balkenendenorm, mag een werknemer in de publieke sector niet meer verdienen dan een minister. Die norm ligt nu op 194.000 euro per jaar. De presentator van De Wereld Draait Door verdiende vorig jaar 363.000 euro en zou er bij een contractverlenging in 2020 dus flink op achteruitgaan.

Grootverdieners NPO 

Eerder deze week wed bekend dat er op dit moment nog elf presentatoren zijn die meer verdienen dan een minister. In 2017 waren dat er nog 17. Wie naast Van Nieuwkerk die presentatoren zijn, is niet bekendgemaakt.

De grote vraag is dus straks: gaat Matthijs voor het grote geld of blijft hij de NPO en De wereld draait door trouw?

Meer over