Geen constructie

NPO: Salaris Matthijs van Nieuwkerk valt binnen de regels

27 maart 2019 16:04 | actualiteiten | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP Kippa
De salarisafspraken tussen BNNVARA en Matthijs van Nieuwkerk zijn volgens de regels. Dat is de conclusie van het onderzoek van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) naar de zogeheten 'salarisconstructie' van de presentator bij de omroep.

Bij de NPO mogen presentatoren na de zomer niet meer verdienen dan 194.000 euro, net zoveel als de minister-president. Tot nu toe waren er een handjevol zogenaamde 'uitzonderlijke talenten' die boven dat bedrag verdienden, maar die uitzonderingspositie bestaat straks niet meer. Van Nieuwkerk is één van hen.

Ophef

Over zijn salaris was ophef ontstaan in de Tweede Kamer, waarna minister Arie Slob van Media op opheldering vroeg. BNNVARA heeft volgens de NPO alle relevante documenten laten zien en alle vragen beantwoord. "Uit deze informatie komt naar voren dat er geen sprake is van het overschrijden van het door Matthijs van Nieuwkerk geldende maximum toe te kennen honorarium", concludeert de NPO.

NTR

De 58-jarige Van Nieuwkerk gaat naast de presentatie van De Wereld Draait Door ook de programma's College Tour en De Klas (14 april, 20.25 uur) doen. College Tour (NTR) wordt geproduceerd door televisieproducent MediaLane, het bedrijf van Iris van den Ende.

Meer over