Regels zijn regels

Landen moeten nieuw lied componeren voor uitgesteld Songfestival

21 maart 2020 09:31 | actualiteiten | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP
De organisatie van het Eurovisie Songfestival kent ondanks het uitstellen van het liedjesfestijn geen clementie met de deelnemers. De liedjes die zij maakten voor de editie van 2020 in Rotterdam zijn uitgesloten van deelname in 2021.

De beslissing heeft overigens geen gevolgen voor de deelnemers zelf. De organisatie laat de landen vrij in hun keuze voor 2021. Omroep AVROTROS maakte direct al kenbaar dat Jeangu Macrooy ook in 2021 Nederland zal vertegenwoordigen.

Begrip

Voor Jeangu Macrooy is het zuur dat hij zijn nummer Grow niet op het Sogfestivalpodium ten gehore mag brengen, maar hij begrijpt wel dat het liedjesfestijn in 2020 geen doorgang kan vinden. "We waren goed bezig met de voorbereidingen. Net als heel veel mensen keek ik uit naar een mooie periode straks. Helaas, maar het is niet anders. Er is iets wat veel belangrijker is op dit moment, en dat is de gezondheid van iedereen hier in Nederland. Dus ik begrijp de beslissing volkomen."

Alternatieve programmering

Afgelopen woensdag werd bekend dat de organisatie van het Eurovisie Songfestival besloten had de landenwedstrijd uit te stellen vanwege het coronavirus. De European Broadcasting Union (EBU) denkt na over een alternatieve programmering om de inzendingen van 2020 niet helemaal verloren te laten gaan. Over enkele weken hoopt de organisatie die plannen kenbaar te maken.

Meer over