Kijkers te oud

NPO schrapt ‘plat vermaak’ Smaakt naar meer

23 mei 2019 11:57 | actualiteiten | Door Televizier

© Roland J. Reinders
Het Omroep MAX-programma Smaakt naar meer keert niet meer terug op de buis. De NPO schrapt de Heel Holland Bakt-talkshow van André van Duin omdat het te weinig jonge kijkers trekt.

Naast Smaakt naar meer schrapt de NPO ook de programma's The Graham Norton Show (BNNVARA), Dynamo Live At the O2 (BNNVARA) en 1 tegen 100. Dat laatste was inmiddels al overgenomen door RTL 4, inclusief presentatrice Caroline Tensen.

Leeftijdsdiscriminatie

Omroep MAX-directeur Jan Slagter heeft al laten weten woest te zijn over de beslissing van de NPO over Smaakt naar meer. Hij noemt het 'pure leeftijdsdiscriminatie'. 

Alleen amusement met 'nut'

Het verdwijnen van de genoemde programma's is het gevolg van de aangescherpte regels voor amusement op de publieke omroep. In de nieuwe Mediawet die sinds 2017 van kracht is, staat dat amusement alleen is toegestaan als het 'nut' heeft. Dus als de kijker er echt iets van leert of dat het programma een 'moeilijke doelgroep' weet te bereiken. 

Plat vermaak

De wet is ingevoerd door voormalig staatsecretaris Sander Dekker. Hij wilde een einde aan 'plat vermaak' bij de NPO. Bovendien zou de NPO met dergelijke amusementsprogramma's voor oneerlijke concurrentie met de commerciële omroepen zorgen. 

Meer genomineerden

Andere programma's die op de nominatie staan zijn De Curling Quiz, Eén van de Acht, Animal Crackers en De Grote Songfestivaltest. 

Meer over