Shockerend

Dit zijn alle onthullingen uit de BOOS-video over The Voice of Holland

20 januari 2022 16:00 | actualiteiten | Door Redactie Televizier

© ANP KIPPA MMP
Seksueel misbruik, machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Tim Hofman en het team achter het BNNVARA-programma BOOS hebben een bom gelegd onder de RTL4-talentenjacht The Voice of Holland. Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Tim Hofman en zijn redactie werkten meer dan een half jaar aan deze uitzending van BOOS over de misstanden bij The Voice of HollandJeroen Rietbergen heeft zijn conclusies inmiddels getrokken en nam ontslag. Maar dat is niet de enige man die zich moet verdedigen. Ook coaches Ali B en Marco Borsato krijgen het flink te verduren.

Lees meer: Hier kun je de uitzending van Boos zien 

Jeroen Rietbergen

Foto: ANP

Tim Hofman heeft zojuist zijn uitzending van BOOS over The Voice of Holland gepubliceerd. Maar liefst 1 uur en 20 minuten vol heftige verhalen met diverse belangrijke mannen binnen deze talentenjacht in de hoofdrol. Te beginnen met de eerste: Jeroen Rietbergen. Hij zou in zijn carrière bij The Voice meerdere seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt naar jonge vrouwen en berichten van diezelfde strekking hebben verstuurd inclusief dickpics. In een enkel geval zou het tot een fysieke ontmoeting zijn gekomen.

Volgens de 19 bronnen die zich in totaal hebben gemeld, waren de mensen achter de schermen hiervan op de hoogte, maar werd dit afgedaan met een excuus. "Ingewijden bij The Voice beamen dit. Veel medewerkers wisten ervan af, maar het werd vaak afgedaan als: ach, zo is Jeroen nu eenmaal." 

Marco Borsato

(Foto: William Rutten)

De volgende (vermeende) dader die in de video aan bod komt, is: Marco Borsato. De zanger heeft nu beschuldingen aan zijn broek over onaangename betastingen van zowel werknemers als 3 deelnemers van The Voice Kids. Zo zou hij overwegend in werksferen ongevraagd en langdurig jonge meisje hebben betast op de billen. Met name zijn befaamde barbecue is hierbij een vaak genoemde locatie. "Iedereen op de werkvloer wist dit wel zo'n beetje. Iedereen hield de hand boven elkaars hoofd." 

Ali B

(Foto: ANP)

De aantijgingen richting Ali B. zijn mogelijk de grootste shock voor Nederland. Tim Hofman en Marije praten in deze aflevering met iemand die op het punt staat om aangifte tegen te doen tegen de rapper wegens verkrachting. "Ik wist dat er meer meisjes (zoals ik) waren, want hij heeft me verteld dat hij het vaker deed. Ik durfde tot nu toe geen aangifte te doen tegen iemand die zoveel geld en macht heeft, zonder bewijs van wat er is gebeurd." 

Volgens deze ex-kandidate, die acht jaar geleden heeft meegedaan, heeft Ali B zelf toegeven dit vaker te doen. Bang dat het uitkwam was hij niet. "Ze gaan je toch niet geloven", zou zijn reactie zijn geweest. Meerdere verhalen sluiten zich hierbij aan: van artiesten, gasten van feestjes tot deelnemers van zijn schrijverskamp.

Regisseur bij TVOH

Ook kwamen er bij de redactie van BOOS 15 reacties binnen over de regisseur van The Voice of Holland. De naam van deze persoon blijft onbekend. Hijzelf zou via een advocaat hebben laten weten zich niet in de aantijgingen te herkennen.

Contact met betrokkenen

Het team van BOOS heeft de betrokkenen een vragenlijst gestuurd, waarvan de reacties duidelijk zijn: de advocaat van Marco Borsato liet weten niet te reageren in verband met de lopende zaak, de reactie van Jeroen Rietbergen, ITV start direct een onderzoek, RTL is geshockt en haalt de uitzendingen direct van de buis en Ali B hult zich ook tegenover de redactie van BOOS in stilzwijgen

John de Mol

John de Mol is in april 2019 voor het eerst op de hoogte gebracht van het grensoverschrijdende gedrag van zijn zwager Jeroen Rietbergen. "Voor die tijd, dus negen jaar lang, is mij nooit bekend geweest dat er iets in deze vorm is gebeurd binnen de productie." Dat geeft de mediamagneet zelf toe in de uitzending van BOOS.

"Ik moet je zeggen: ik ben enorm in de war van wat ik allemaal heb gezien", liet hij weten. "Als je mij ook maar 1% had laten zien, was ik al in shock. Laat staan met wat ik nu heb gehoord. Als je kijkt naar onze bedrijfscultuur en hoe de productie van The Voice is geregeld en dan krijg je aan het einde van de rit deze optelsom van alles wat er verkeerd is gegaan, dan hebben al die maatregelen niet het gewenste effect gehad." 

(Foto: screenshot BOOS)

De mediamagnaat werd toen hij in april 2019 op de hoogte werd gesteld volgens eigen zeggen 'razend'. "Ik was eerst sprakeloos en daarna werd ik echt razend", vertelt hij. "En me zelfs twee keer moeten inhouden om hem niet plat op zijn bek te slaan." De Mol gaf hem nog één waarschuwing: als hij ook nog maar een letter naar een vrouw zou sturen bij het programma, zou hij hem 'met kop en kont beetpakken en hem eruit gooien'. 

Daarna heeft John de Mol geen meldingen meer ontvangen, zo beweert hij stellig.

Toekomst van The Voice of Holland

John de Mol mag dan al sinds eind 2019 niet meer bij The Voice betrokken zijn, maar hij heeft één advies voor de huidige producenten: eerst moet alles tot op de bodem worden uitgezocht. Pas dan kan er überhaupt worden nagedacht over de toekomst van het programma.

Meer over