Diversiteit centraal

Dit is de programmering NPO-themadag Nederland tegen racisme

9 juli 2020 15:25 | actualiteiten | Door Televizier

© EO/Willem-Jan de Bruin
Zondag 12 juli staat de Publieke omroep (NPO) op tv, radio en online stil bij racisme in Nederland. De hele programmering staat in het teken van dit belangrijke onderwerp. Hieronder een overzicht.

De tv-zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 staan zondag in het teken van racisme. Onder de titel Nederland tegen racisme zenden alle omroepen programma's uit rond dit thema en andere vormen van uitsluiting. Sommige herhalingen, anderen nieuw. Hieronder een overzicht. 

Wij slaven van Suriname: Anton de Kom

De NTR start de NPO themadag met de documentaire Wij slaven van Suriname: Anton de kom. De film uit 1999 van Frank Zichem gaat over het gelijknamige boek van Anton de Kom uit 1934 over het Nederlandse kolonialisme in Suriname.

Wij slaven van Suriname: Anton de Kom zie je 12 juli om 10:00 uur op NPO 1 

Ook hier. Ervaringen van racisme.

De EO zendt zondag verspreid over de dag afleveringen uit van Ook hier. Ervaringen van racisme. In dit programma spreekt presentator Dwight van de Vijver gewone Nederlanders van kleur over hun ervaringen met racisme. Het programma was eerder al te zien op NPO 2. De aflevering om 21.30 uur duurt langer en is een special. Hierin ontmoeten vier mensen uit de eerder uitgezonden reeks een kijker die reageerde op hun optreden in het programma.

Ook hier. ervaringen met racisme zie je gedurende de dag op NPO 1. Kijk hier voor de volledige programmering. 

De Nieuws BV extra: Het slavernijverleden van Suriname

Patrick Lodiers gaat in gesprek met schrijver Cynthia McLeod. Zij vertelt over de betekenis van Keti Koti, haar blik op de Black Lives Matter Movement en hoe zij probeert de geschiedenis van Suriname en het slavernijverleden in haar land te vertellen. 

De Nieuws BV extra: Het slavernijverleden van Suriname zie je om 13:15 uur op NPO 1

De slag om Texas

Eelco Bosch van Rosenthal is te zien met een herhaling van zijn programma De slag om Texas. Deze aflevering gaat onder meer over de Republikeinen in de Amerikaanse staat die er door burgerrechtenorganisaties van verdacht worden alles op alles te zetten om zwarte kiezers buiten spel te zetten.

De slag om Texas zie je om 14:05 op NPO 1

 

De stelling van Nederland met Jort Kelder

Om 20:25 uur is het tijd voor het inmiddels al veelbesproken debat over racisme in Nederland. Het gesprek vindt plaats in het format van het programma De Stelling van Nederland. Jort Kelder leidt hierin het debat. Eerder deze week ontstond ophef over Kelder als debatleider omdat hij volgens critici door eerdere uitspraken niet in staat is het debat objectief te leiden. De NPO heeft inmiddels laten weten vertrouwen te hebben dat Kelder dat wel kan. Verschillende partijen zoals het Black Renaissance Collectief en Kick out zwarte piet hebben al aangegeven niet mee te willen werken vanwege Kelder.

De stelling van Nederland zie je om 20:25 uur op NPO 1

Op1: Interview met Mark Rutte 

Premier Mark Rutte laat zich op de Dag tegen racisme horen in een exclusief interview in talkshow Op1. Het gesprek zal vooral gaan ober de coronacrisis, maar Rutte zal zich ook uitspreken over het racismedebat. Het interview wordt gedaan door Op1-gelegenheidsduo Jeroen Pauw en Fidan Ekiz.

Op1 met Mark Rutte zie je zondag om 22:00 uur op NPO 1 

Andere Tijden sport: Voetballer Humprey Mijnals

Andere tijden sport blikt met onder meer Humberto Tan terug op voetballer Humprey Mijnals. De presentator vertelt over de Nederlandse voetballer van Surinaamse afkomst, die in 1956 zijn debuut maakte op de velden van USV Elinkwijk. Hij kwam als eerste zwarte voetballer in Oranje.

Andere Tijden sport: Voetballer Humprey Mijnals zie je om 23:03 uur op NPO 1

Ik durf het bijna niet te vragen: Zwarte Mensen 

Ook op NPO 3 is er programmaring over racisme. In Ik durf het bijna niet te vragen geven onbegrepen Nederlanders antwoord op rare en impertinente vragen van kijkers. Op de Dag tegen racisme staat het programma in het teken van zwarte mensen. Zwarte mensen beantwoorden vragen over de vooroordelen waar zij dagelijks, op basis van hun huidskleur, mee te maken krijgen.

Ik durf het bijna niet te vragen om 21:50 uur op NPO 3 

Jeugdjournaal Extra over racisme

Het Jeugdjournaal wordt vandaag gevolgd door een Jeugdjournaal Extra over racisme. Welke vragen hebben kinderen in Nederland over racisme? Wat is racisme precies? Wat kan je ertegen doen als je het zelf meemaakt? In de special worden deze en andere vragen beantwoord.

Je ziet het Jeugdjournaal Extra om 19:20 uur op NPO 3

Pete en de bananen

In de film Pete en de bananen onderzoekt de Chinese Nederlander Pete Wu de regels van het daten in het bestaan van een ‘banaan’; iemand die ‘geel’ (Chinees) van buiten is en ‘wit’ (Nederlands) vanbinnen. Hij vergelijkt de ervaringen van andere bananen met die van hem. En of de verwachtingen van hun Aziatische ouders meespelen in de keuzes die zij maken ten opzichte van de keuzes die niet-bananen maken. 

Pete en de bananen zie je om 23:25 uur op NPO 3

Meer over