Oeps!

RTL schrapt Verkiezingsdebat 2023 na heibel achter de schermen

16 februari 2023 10:24 | actualiteiten | Door Judith Regeling

© ANP / Bart Maat
Wie zich goed wil voorbereiden op de komende verkiezingen van de Provinciale Staten, kan daarvoor niet terecht bij RTL. De zender heeft besloten het Verkiezingsdebat te schrappen na gedoe achter de schermen.

Dit blijkt vandaag na berichtgeving van de Volkskrant.

Provinciale Staten

Of het nu gaat om de Tweede Kamerverkiezingen of die van de Provinciale Staten: de aftrap van een lange reeks tv-debatten is al jaren een vaste waarde van RTL4. Aan alle tradities komt echter een einde, zo blijkt vandaag maar weer. De fractievoorzitters van alle zenders zullen dit jaar namelijk niet live en primetime aanschuiven om te debatteren over de belangrijkste thema's van de aankomende verkiezing, die draait om het bestuur van de provincie.

Verkiezingsdebat

Oorspronkelijk was dat wel de bedoeling. RTL had het idee in zijn hoofd gehaald om de zes grootste partijen uit de Tweede Kamer uit te nodigen voor een debat, ruim twee weken voor we massaal naar de stembussen kunnen op woensdag 15 maart. De zender bevestigt nu naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant dat dit toch niet gaat gebeuren. De partijen bleken het niet eens te kunnen worden over de timing. 

Jinek

Het alternatief was een thema-uitzending van Jinek, maar ook die is niet van de grond gekomen. Dat heeft alles te maken met de genodigden: de talkshow van RTL wilde naast de zes belangrijkste partijen ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging en Joost Eerdmans van JA21 verwelkomen, maar dat ging er niet in bij de VVD.

Meer over