Elizabeth is niet meer

Schone Schijn-actrice Josephine Tewson overleden

21 augustus 2022 00:45 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© Screenshot YouTube
De Britse actrice Josephine Tewson is op 91-jarige leeftijd overleden. Tewson werd wereldwijd bekend door haar rol in de comedyserie Keeping up appearances.

Autoriteiten melden dat Tewson in haar slaap is overleden in Denville Hall, een rusthuis voor artiesten in de rook van Londen.

Toneel

Tewson werd in 1931 geboren in de Londense voorstad Hampstead. Ze ambieerde als kind al een loopbaan als actrice en studeerde in 1952 af aan de Royal Academy of Dramatic Art. Toch bleek ze vooral een talent voor comedy te hebben. Al in 1963 had ze haar eerste rol in een Britse comedyserie getiteld de Dick Emery show. 

Keeping up appearances

Tewson speelde jarenlang in films en tv-series en was daarnaast een vaste waarde op de planken in het Londense West End. Maar de wereld leerde haar kennen als Elizabeth, de bloednerveuze buurvrouw van Hyacinth Bucket (Patricia Routledge) in Keeping up appearances, in Nederland beter bekend als Schone schijn. Er werden tussen 1990 en 1995 slechts 42 afleveringen van de serie gemaakt, maar in de eindeloze herhalingen is Elizabeth nog altijd bang het kostbare porseleinen theeservies van Hyacinth aan te raken.

Last of the summer wine

Na Schone schijn bleef Tewson actief, al kwam ze nooit helemaal van de serie af. Ze was onder meer te zien in de langlopende Britse reeks Last of the summer wine waarin veel oudere acteurs schitteren. Tussen 2003 en 2010 was ze te zien als Mrs. Davenport. Tussen 2012 en 2019 reisde ze het land door met haar eigen theatershow Still keeping up appearances over haar leven en lange loopbaan.

Schone Schijn cast

Met het overlijden van Josephine Tewson valt weer een castlid weg van Schone schijn. Van de vaste spelers uit de iconische Britse sitcom zijn alleen Patricia 'Hyacinth' Routledge (93), David 'Emmet' Griffin' (79) en Judy 'Daisy' Cornwell (82) nog in leven. In 2019 overleed Clive Swift, beter bekend als Richard Bucket, in 2012 stierf Geoffrey Hughes, hij gaf gestalte aan de slonzige Onslow.

Schone Schijn
Schone Schijn

Meer over