Richard Bucket is niet meer

Schone Schijn-ster Clive Swift overleden op 82-jarige leeftijd

Na een kort ziekbed is de Britse acteur Clive Swift op 82-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf wereldfaam als Richard, de gekwelde echtgenoot van Hyacinth in de comedyserie Schone schijn.

Swifts overlijden werd vrijdag bevestigd door een woordvoerder van de familie. 

Kleine rollen

Clive Swift beleefde zijn acteerdebuut in 1961 toen hij te zien was in een aflevering van Theatre night bij de BBC. In de jaren die volgden was hij vooral te zien in kleine rollen in tv-series en films waaronder comedyserie The Liver Birds en de tv-film The game. Swift stond bekend om zijn voorliefde voor personages die bescheiden, maar niet te missen bijdrages leverden.

Keeping up appearances

Swift was 54 toen hij in 1990 de rol van zijn leven kreeg naast Patricia Routledge in de BBC-comedy Keeping up appearances. De hele wereld leerde hem kennen als Richard Bucket, de man van de dominante en veeleisende Hyacinth die 't iets te hoog in haar bol had. In Nederland werd de serie door de TROS uitgezonden als Schone schijn. Over de reeks zei Swift dat hij na bijna dertig jaar televisiewerk ineens niet meer over straat kon. Ook zorgde de comedy voor een zorgeloze oude dag. 

Latere rollen

Nadat Schone schijn stopte in 1995 had Swift enigszins te maken met typecasting. Pas in 1997 had hij weer zijn eerste kleine tv-rollen. Hij was daarnaast actief in het theater. In 2007 verscheen hij naast Kylie Minoque in de Dr. Who kerstspecial. Zijn laatste keer voor de camera als acteur was in 2017 toen hij een gastrol speelde in de Midsomer murders aflevering Crime & Punishment.

Privéleven

Tussen 1960 en 1975 was hij getrouwd met schrijfster Margaret Drabble, samen kregen ze drie kinderen: zoons Adam, Joe en dochter Rebecca die in 2017 overleed. Joe werkt als tv-tuinman van het BBC-programma Gardener's world.

Lees ook: Clive's Schone schijn-collega Onslow overleed eerder.

Meer over:

Reageren