Odo is niet meer...

Star Trek-acteur René Auberjonois (79) overleden

10 december 2019 14:47 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP/Paramount
De Amerikaanse acteur René Auberjonois is op 79-jarige leeftijd in huiselijke kring overleden aan de gevolgen van longkanker. 

De dood van Auberjonois werd in de nacht van zondag op maandag bevestigd door zijn management op social media. 

Parijs

Auberjonois werd in 1940 geboren in New York als telg van een creatieve familie. Zijn Zwitserse grootvader was een vermaard kunstschilder en vader Ferdinand verdiende de kost als auteur. Vlak na de Tweede Wereldoorlog verhuisde Ferdinand zijn gezin naar Parijs waar de jonge René gegrepen werd door het artiestenvak. 

Broadway

Op zijn zestiende maakte Auberjonois zijn eerste stappen in de theaterwereld. Hij studeerde toneelwetenschappen aan Carnegie-Mellon en acteerde daarna door het hele land in stukken. In 1969 won hij z'n eerste Tony Award voor zijn rol in de Broadway musical Coco naast de legendarische Katharine Hepburn.

MASH & Benson

Het grote pubiek leerde hem een jaar later kennen door zijn rol als dominee Mulcahey in de filmversie van de klassieke legercomedy M*A*S*H*. René werd niet gevraagd voor de tv-versie, maar revancheerde zich een aantal jaren later door een rol in de langlopende Amerikaanse comedyserie Benson waarin hij de sullige aristocraat Clayton Endicot III speelde.

Star Trek Deep Space Nine

René genoot van zijn rol in Benson, maar vreesde lange tijd dat de serie z'n enige wapenfeit zou blijven en dat zijn overlijdensadvertentie er zelfs mee zou beginnen. Daar kwam verandering in toen hij in 1992 een hoofdrol kreeg in Star Trek: Deep Space Nine. Auberjonois ging dagelijks uren in de make-up om te transformeren in Odo, de norse vormveranderaar en hoofd beveiliging van het ruimtestation. René was grotendeels onherkenbaar door het latexmasker, maar zijn karakteristieke stem was niet te missen.

Boston Legal en animatiefilms

Toen Deep space nine in 1999 stopte, gebruikte René zijn stem om de kost te verdienen bij het inspreken van tekenfilms. Hij was onder meer te horen in Avatar, Avengers Assemble, Ben10, Pound Puppies. Ook was hij tussen 2004 en 2008 te zien in de advocatenserie Boston Legal naast mede Star Trek-veteraan William Shatner

Auberjonois hield zijn ziekte stil en bleef tot en met het einde actief. Hij laat zijn vrouw Judith en hun kinderen en kleinkinderen achter. 

Meer over