Uhura is niet meer

Star Trek-actrice Nichelle Nichols (89) overleden

31 juli 2022 21:37 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© Screenshot Star Trek V The Final Frontier
De Amerikaanse actrice Nichelle Nichols is op 89-jarige leeftijd overleden aan Alzheimer-gerelateerde gezondheidsproblemen. Nichols was bij leven al een legende onder science-fiction fans door haar rol als Nyota Uhura in Star Trek.

Nichols' zoon Kyle Johnson maakte het heengaan van zijn moeder wereldkundig. 

Hugh Hefner

Nichelle Nichols werd in 1932 geboren als Grace Dell Nichols in Chicago. Ze ambieerde al op jonge leeftijd een leven als artiest en studeerde dans en toneel in Los Angeles en New York. Ze werkte een tijdje voor Hugh Hefner in zijn Playboy Club voordat ze als actrice, danseres en model doorbrak.

Star Trek

Het grote publiek leerde Nichols in 1966 kennen toen ze gecast werd als luitenant Nyota Uhura in Star trek. Naast acteurs als William 'Kirk' Shatner en Leonard 'Spock' Nimoy had Nichols een vrij bescheiden rol. Toch diende ze als een van de de eerste zwarte vrouwen op televisie als voorbeeldfunctie voor generaties jonge meisjes. Whoopi Goldberg noemt Uhura een inspiratiebron en zelfs Dr. Martin Luther King hamerde er bij Nichelle op hoe belangrijk het was dat ze in de serie moest blijven.

NASA

Nadat Star trek in 1969 van de buis ging werd Nichelle een graaggeziene gast tijdens sci-fi conventies. Haar populariteit nam eind jaren 70 alleen maar toe toen Star trek een doorstart maakte als filmreeks. De rol van Uhura was wederom niet enorm groot, maar ze maakte wel een essentieel deel uit van de groeide Trek franchise. Door haar rol als Uhura werd ze door NASA benaderd om te helpen bij het recruteren van vrouwen en minderheidsgroepen. 

Alzheimer

Nichols werd in 2015 getroffen door een mild herseninfarct waar ze uiteindelijk van wist te herstellen. In 2018 kreeg ze echter de diagnose Alzheimer waarna ze zich grotendeels terugtrok uit het publieke leven en nog heel sporadisch in het openbaar verscheen. Van de oorspronkelijke cast van Star trek zijn alleen William Shatner (91), George Takei (85) en Walter Koenig (85) nog in leven. Nichols' nabestaanden laten weten dat de uitvaart in besloten kring plaats zal vinden.

Meer over